Най-важният дебат за кризата се води навсякъде, но не и в парламента

  Корнелия Нинова: Бойко Борисов не желае да дебатира вероятно, защото няма какво да ни каже или го е страх от фактите     Най-важният дебат за кризата и за начина на нейното преодоляване се води навсякъде, но не и в парламента

 

Корнелия Нинова: Бойко Борисов не желае да дебатира вероятно, защото няма какво да ни каже или го е страх от фактите

 

 

Най-важният дебат за кризата и за начина на нейното преодоляване се води навсякъде, но не и в парламента. Това заяви в Народното събрание депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова по повод отказа на министър-председателя Бойко Борисов да отговори на въпроса й за антикризисните мерки на правителството. „Той не желае да дебатира с нас по най-важният въпрос за държавата. Вероятно, защото няма какво да ни каже или го е страх от фактите", коментира депутатът.

Нинова напомни, че през втората половина на 2009г. правителството на Борисов е приело нов антикризисен план. Някои от мерките в него са останали само пожелание и не са се реализирали. Други мерки, които са изпълнени, правителството вече отчита като грешни.  Заедно с това има 380 000 нови безработни, държавата не се разплаща с бизнеса, свива се производството и се срива икономиката. „Има непоследователни, объркани и противоречащи си решения и действия на правителството и кризата се задълбочава", заяви Нинова.

Депутатът от левицата изтъкна, че в момента се обсъждат още по-рестриктивни мерки, които са насочени към орязване на разходи. „Нито дума няма за събиране на предвидените приходи в бюджета", възмути се Нинова. Тя припомни обещанието на правителството, че след като увеличи акцизите, ще събере повече приходи. „Нищо такова не се случва", категорична беше тя. По думите й следствие на това увеличение е нараснал сивият сектор, контрабандата е стигнала 50%, а над един милиард и половина лева остават в ръцете на престъпниците. „Няма мярка за борба с това явление", посочи Нинова. Тя изтъкна, че дебатът за антикризисните мерки трябва да се води в пленарна зала, а не безучастно да се наблюдава, какво се случва.

 

Пълния текст на декларацията може да изтеглите от тук >>>