Правителството призна неспособността на Дянков да се справи с работата по еврофондовете

  Мнозинството в парламента гласува за нов министър в кабината, без да е наясно какви ще са неговите пълномощия   Парламентарната група на Коалиция за България не подкрепи структурната промяна на кабинета за назначаване на нов министър по управление на средствата от Европейския съюз

 

Мнозинството в парламента гласува за нов министър в кабината, без да е наясно какви ще са неговите пълномощия

 

Парламентарната група на Коалиция за България не подкрепи структурната промяна на кабинета за назначаване на нов министър по управление на средствата от Европейския съюз. „Не получихме убедителни мотиви и аргументация от страна на правителството", заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев. По думите му създаването на новия пост сега е официално признание на слабостите, с които управляващите не могат да се справят. „Очевидно е, че министър Дянков и г-жа Юлиана Николова не се справиха с тази отговорност, с която бяха натоварени от българския парламент и от премиера", коментира лидерът на БСП. Според него управляващите признават, че са сгрешили и премахвайки поста вицепремиер, отговарящ за усвояването на европейските фондове, в началото на мандата. „Не приемаме липсата на приемственост и последователност в политиката в тази област", каза още Станишев. По думите му принципът на проба и грешка, възприет в работата на правителството, не е добър за България.

Лидерът на БСП отбеляза, че промяната в кабинета е свързана с очевидната липса на координацията между министрите. „По същество е прекъснат диалогът между вицепремиера Дянков, който е натоварен да отговаря за еврофондовете и общините, бизнеса и гражданското общество. Нещо повече - правят се изказвания за спиране и преразглеждане на вече договорени проекти", отбеляза Станишев. Той напомни, че по разпореждане на министър Дянков са били спрени авансовите и междинни плащания с единствената цел - постигане на балансиран бюджет.

Според Сергей Станишев безпокойство будят и новите проблеми с административния капацитет. По думите му до тях се е стигнало заради поголовните смени на ръководители на управляващи органи и междинни звена. „Администрацията се намира в постоянен стрес", заяви председателят на ПГКБ и добави - „става дума за десетки добре подготвени професионалисти, които не се изграждат за един ден".  Станишев напомни, че бяха намалени и заплащанията. „Да не говорим за новите идеи, които циркулират в публичното пространство. Няма как да се работи ефективно в тези условия", коментира лидерът на БСП. Той изтъкна, че беше закрит и Обществения съвет към Министерски съвет. „Може да изглежда незначително, но е съществено и символно действие", коментира бившият премиер.

Станишев изтъкна, че ЕК също е изразила тревогата си по отношение на проблемите с еврофондовете. В писмо на генералния директор на Дирекция регионална политика на ЕК Дирк Анер от януари 2010г. се казва, че България се справя сравнително добре с контрактуването на средствата по европейските фондове по оперативните програми. „Около 24% от общия обем суми са контрактувани, като огромна част от тази работа беше свършена в периода на предишното правителство", изтъкна Станишев. Страната ни обаче има проблем с  реалното разплащане. В писмо на ЕК се обръща внимание, че дори успешно стартиралата Програма „Регионално развитие" среща проблеми.

„При сключени договори бизнесът очаква от българската държава бързо да се разплаща. Питайте бизнеса за Програма „Конкурентноспособност". Има ли един договор, сключен от средата на миналата година до сега?", попита лидерът на БСП. По думите му програмата не предлага реални възможности за намаляване на негативното въздействие на кризата и там нещата също така не се решават. Има забавяне и бездействие по Оперативна програма „Транспорт". „По Оперативна програма „Околна среда" за последните 8 месеца са договорени по- малко от 1млн.лв. като изпълнението е забавено", каза още председателят на ПГКБ.

Станишев напомни, че от юни 2008г., когато нивото на контрактуване е било160 млн.лв., до края на юни 2009г. общият обем на контрактуваните договори по европейските програми е достигнал близо 4 млрд.лв. Сега за 8 месеца са договорени 1 млрд. и 500 млн. лв. „Тоест няма ускоряване на тази работа. Да не говорим за следващата фаза по конкретната работа и конкретните разплащания", коментира бившият премиер.

Лидерът на БСП изрази своето притеснение и от тенденцията европейските фондове да се превръщат от възможност да се решават проблемите на страната, особено в условията на криза, в източник на проверки. „Проверките са важни, но не могат да бъдат самоцел", категоричен беше той.

Станишев отбеляза, че без отговор са останали редица важни въпроси - какви ще бъдат конкретните пълномощия на новият министър; какво ще е взаимодействието между него, министър Дянков, г-жа Николова,  финансовото министерство и Министерски съвет; ще може ли министърът да контролира и разпорежда на другите министри или само ще събира информация и ще докладва на министър-председателя. „Всички тези теми бяха подминати", отбеляза лидерът на БСП.

Според Станишев създаването на новия пост не е въпрос, касаещ само структурата на правителството. Това е стратегически въпрос - дали в условията на остра икономическа и социална криза страната ни ще успее да оползотвори еврофондовете, дали ще достигне целите, за които тези средства се отпускат - икономически растеж и заетост.