Читалищни дейци пред депутати от БСП: Има натиск върху читалищата от местната власт

Читалищата днес са придатък на политическата власт

Народни представители от ПГ на „БСП за България“ организираха кръгла маса с представители на читалищните дейци от цялата страна, на която бяха обсъдени проблемите в Закона за народните читалища, възпрепятстващи нормалното функциониране на тези уникални за България културни институции. Голяма част от присъстващите изразиха притеснение, че читалищата стават обект на политически натиск от страна на местната власт, като се правят опити за проникване на партийни влияния върху техните членове и дейности. „Читалищата днес са придатък на политическата власт“, споделиха присъстващи на срещата.

По време на разговора бяха направени редица предложения за промени в нормативната база, свързани с изработване на механизъм за справедливо разпределение на държавната субсидия, който да гарантира независимия характер на читалищата.

Отбеляза се и необходимостта от въвеждане на по-строги критерии за регистрации на нови читалища, които да преустановят практиката със злоупотреба с публични средства, чрез създаването на фиктивни, неразвиващи никаква дейност читалища. Депутатите от „БСП за България“ поеха ангажимент да обобщят и подкрепят предложенията на гилдията, чрез внасяне на ЗИД на ЗНЧ.