Ивайло Калфин отправи запитване до Генералния секретар на ЕК Катрин Дей във връзка с процедурата по оповестяване на мониторинговите доклади за България

Председателят на българската делегация в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин отправи писмено запитване до Генералния секретар на ЕК Катрин Дей във връзка с процедурата по оповестяване на мониторинговите доклади за България

Председателят на българската делегация в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин отправи писмено запитване до Генералния секретар на ЕК Катрин Дей във връзка с процедурата по оповестяване на мониторинговите доклади за България.

Ето пълния текст на писмото:

Уважаема г-жо Генерален Секретар,

Бих искал да привлека вниманието Ви към предстоящото публикуване на междинния доклад, изготвен от службите на Европейската комисия, по Механизма за сътрудничество и проверка за България.

Очевидно работната версия на доклада е била предадена на българските власти миналата седмица. В резултат на това, от няколко дни български официални лица, в това число и министър-председателят, вицепремиерът, както и други членове на правителството, правят коментари върху работната версия на доклада, анонсирайки различни положителни заключения.

Загрижеността ми е свързана с процедурата по оповестяване на доклада. В предишни години, той (временният доклад) беше предоставян на българките власти за кратък период от време, с искането за незабавна реакция с коментари. След което се оповестява официално от Комисията. Не мога да разбера настоящият подход, който създава спекулации, води до публикуването от страна на медиите на непроверени работни версии (на доклада) и затруднява правилното информиране на българската общественост.

Моето искане, г-жо Генерален секретар, е докладът да бъде оповестен публично възможно най-скоро и, ако е възможно, за в бъдеще да бъдат избягвани подобни практики, които създават ненужни напрежения и вълнения в България.

Искрено Ваш
Ивайло Калфин
Председател на българската делегация
в Групата на Прогресивния алианс
на социалистите и демократите в ЕП