Средствата за изваждането от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй", са напълно съизмерими с отпусканите от ЕС компенсации за Литва и Словакия

Средствата за изваждането от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй", са напълно съизмерими с отпусканите от ЕС компенсации за Литва и Словакия

Средствата за изваждането от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй", са напълно съизмерими с отпусканите от ЕС компенсации за Литва и Словакия. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин по време на проведеното по-рано днес в Комисията по бюджети в ЕП първоначалното обсъждане на становището по отпускането на 300 млн. евро допълнителна помощ за изваждането от експлоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй".  Докладчик по Становището на Комисията е представителката на Групата на Зелените Хелга Трюпел.

В хода на обсъждането евродепутатът от Групата на Европейската народна партия Ингеборг Гресле поиска да получи пълна информация за използването досега на средства по програмата за изваждане от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй", за да прецени доколко ефективно ще бъде отпускането на допълнителни суми.

В изказването си заместник-председателят на бюджетната комисия и докладчик по този въпрос за Групата на С&Д Ивайло Калфин, подчерта, че основен мотив за отпускане на средствата е тяхната съизмеримост с това, което ЕС вече е направил за Литва и Словакия по подобен повод.

"През тази година предстои проверка от страна на Европейската сметна палата на фонд "Козлодуй", който се управлява от ЕБВР.", подчерта Ивайло Калфин.

Той предложи да се вземе решение за финансиране на 300 млн. евро допълнителни компенсации за затварянето на мощности в АЕЦ "Козлодуй" в рамките на съществуващите бюджетни параметри.

В рамките на дебата редица евродепутати поставиха въпроса, че с извънредното финансиране за АЕЦ "Козлодуй", както и с други приети допълнително разходи в бюджета, на практика се изразходват резервите и през следващите 3 години ЕС ще бъде затруднен, ако се наложи да проявява гъвкавост в бюджетната политика.

Затова вероятно по този и по всеки друг повод за непредвидени предварително разходи, ЕП ще настоява страните-членки на ЕС да се съгласят да увеличат лимитите за средствата, които могат да се изразходват в рамките на европейския бюджет.