Съветниците от "Коалиция за Пловдив" защитават Пловдивския университет

Предложение за промяна на подробния устройствен план в извънреден порядък внасят общинските съветници от Коалиция за Пловдив на сесията в четвъртък

Предложение за промяна на подробния устройствен план в извънреден порядък внасят общинските съветници от Коалиция за Пловдив на сесията в четвъртък. Това обявиха на пресконференция днес председателят и говорителят на левицата в местния парламент - Николай Радев и Тодор Кръстев. Целта е да се запази  целостта на сградния фонд на най-старото и голямо висше училище под тепетата - ПУ „П. Хилендарски". Социалистите предлагат Славчо Атанасов да започне процедура по изменение на ПУП, за да спре изпълнението на заповед, която предвижда отварянето на ул. „Костаки Пеев". Последната е издадена от районния кмет на „Централен" Райна Петрова. Дори и да е законосъобразна, заповедта е нецелесъобразна, защото ще раздели Химическия факултет от централната сграда на Ректората, аргументира се Тодор Кръстев. С отварянето на въпросната улица няма да се облекчи движението, тъй като тя не излиза на бул. „Цар Борис III Обединител", допълни Николай Радев като се позова на становище от КАТ.

Като възпитаници на ПУ и като пловдивчани не можем да се съгласим да се нарушава инфраструктурната позиционираност на ВУЗ-а, който е част от визитната картичка на града ни, изтъкнаха Радев и Кръстев. Те допълниха също, че становището им е принципно, защото, според тях, трафикът около всички учебни заведения трябва да бъде ограничен.