Драгомир Стойнев: Видяхме бюджет без реформи

Дек 02, 2017 Новини БСП в медиите 0 1124

С този бюджет, богатите стават все по-богати, а бедните по-бедни

„Беше ни предложен бюджет за 2018 г., в който липсват реформи и това бе казано и от работодателските организации, и от финансовите анализатори. Бюджетът на управляващите не решава нито един социален проблем, той само купува време за тях. Ние сме против бюджет, в който богатите стават все по-богати, а бедните по-бедни“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по БНТ.

„Дадохме бюджета на КС, защото на нас ни се отреди задачата да браним демокрацията“, каза Стойнев. Той подчерта, че когато едно предложение е гласувано два пъти и е прието от парламента,  то трябва да влезе в крайния вариант на бюджета. „Когато министър Горанов налага своята воля и отказва да се съобрази с парламентарната воля на народните представители, значи имаме проблем“, посочи Стойнев и обясни, че Министерският съвет трябва да се съобразява с парламента, а не обратното.

Ние искаме в бюджета ясно да е записано как през годината ще се харчат средствата

„Ние искаме в бюджета ясно да е записано как през годината ще се харчат средствата“, подчерта Стойнев. По думите му, ако бюджетните излишъци на управляващите бяха реални, пенсионерите с пенсии до 321 лв. нямаше да получат само по 40 лв. бонус за Коледа, а щяха да  получат всички пенсионери“, каза той. Стойнев обясни също, че големият дебат за бюджета е дали има потенциал да се гони излишъкът. „Когато нямаш потенциал да го гониш, когато нямаш квалифицирана работна ръка, нямаш капитала, който да навлиза в страната, когато няма технологии, а се убива българската наука, няма как да се случи този излишък“, обясни проблемите Стойнев.

„За нас болниците не са търговски дружества и не може хората да измират в линейки, да има дефицит в болниците. Не сме съгласни с принципа- парите да следват ученика в  образованието ни. Хубаво е, че се вдигат заплатите на учителите, но дали така се повдига качеството на образованието. Обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 г. е недостатъчно“, коментира Драгомир Стойнев бюджета на управляващите за 2018 г.