Филип Попов: Част от службите за сигурност ще бъдат закрити до 5 години с тази бюджетна политика

Има миграционен натиск, терористични заплахи и несигурни Балкани

„Държавна Агенция Разузнаване“ е една от службите, които въпреки обидно малкия си бюджет, си върши работата. Средата за сигурност е променена и усложнена. Има миграционен натиск, терористични заплахи и несигурни Балкани. Същевременно политиката на правителството към службите ни за сигурност остава непроменено.“ Това заяви народният представител то ПГ „БСП за България“ Филип Попов. Той информира депутатите, че първоначалната заплата на служител в ДАР  е около 1200 лева, въпреки високите изисквания за владеене на езици, сред които и редки, висока компютърна грамотност и т.н. „От предложения бюджет, службите няма да могат да изпълняват пълноценно задълженията си и да запазят и развият способностите си. С тази политика рискуваме, в рамките до 5 години, част от службите да прекратят своето съществуване. И това е становище на един от шефовете на тези служби“, категоричен бе Филип Попов. По думите му, за разлика от нас, съседни страни увеличават бюджетите на службите за сигурност, а в Турция увеличението за няколко години е с над 420%. „Това създава изключителен риск за националната ни сигурност“, отсече народният представител.

Кристиан Вигенин: Не разгледахме доклада за работата на ДАР за 2016 г. На каква основа гласуваме бюджет?  

„В НС за толкова месеци не намерихме време да разгледаме доклада на ДАР за 2016 г. Сега сме в края на 2017 г. На каква база ще натиснете копчетата и ще приемете този бюджет? Знаете ли какво е свършила Агенцията през 2016? Не знаем и какво е свършила и през 2017 г.“ Това заяви народният представител от ПГ „БСП за България“ Кристиан Вигенин. Той добави, че управляващото мнозинство се доверява изцяло на това, което смята МС за финансирането на ДАР. Вигенин обърна внимание, че в парламента отсъства и военният министър, за да обясни за какво ще бъдат дадени средствата.

Иван Иванов: Превръщате служителите на ДАР в преписвачи на вестници

„С този бюджет, ДАР ще се превърне в краен ползвател. С тези средства, които се предоставят, ще се затвърди тенденцията да бъдат превърнати служителите й във вестникари. Ще купуват вестници от чуждата преса и ще ги оставят като аналитичен материала.“ Това каза народният представител то ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов. Той напомни, че социалистите винаги са увеличавали средствата за службите. Иванов бе категоричен, че съсипването на службите няма да е полезно и за европейските ни партньори.