Драгомир Стойнев: ГЕРБ носят основната вина за разбиването на българското здравеопазване

От 2009 година слушаме за политическа воля, реформи, анализи, а сега управляващите искат и допълнително време, за да запушат течовете в системата на здравеопазването

„От 2009 година слушаме за политическа воля, реформи, анализи, а сега управляващите искат и допълнително време, за да запушат течовете в системата на здравеопазването. Направете го! Досега защо не го направихте?“, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Според него ГЕРБ носят основната вина за разбиването на българското здравеопазване – достъпът до здравеопазване, липсата на кадри. „А сега казваме и на болните, че няма да могат да ползват най-модерните лекарства. Всъщност те могат да ги ползват, ако са богати. Това е скандално. Управляващите правят експерименти с българското здравеопазване“, категоричен е той. По неговите думи има съседни държави с подобен бюджет, но се оправят и имат качествено здравеопазване. „При нас има огромен теч и кражби в системата и това го призна лично министърът на финансите. Болните хора няма да могат да се ползват от модерните лекарства от Западна Европа, защото ГЕРБ не могат да се справят с този проблем. Освен, че лишиха хората от достъп до здравеопазване и липсват качествени кадри, ако продължават тази политика, ще затворят и общинските болници. Това е срамен дебат. Направете тази визия и реформа най-накрая, ако не- кажете, че сте се провалили в здравеопазването“, заяви Драгомир Стойнев.  

Георги Йорданов: Бюджетът на НЗОК е бюджет на статуквото

„Това е бюджет на статуквото. Имаме вицепремиер по демографската политика, но нямаме ресурс за борба с тази криза“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Йорданов. Според него в здравеопазването могат да се направят няколко неща, като първо посочи да се помогне на акушеро-генекологичните отделения в страната. „Пътеката за раждане е силно подценена – тя е еднаква и в случаите, когато раждането е усложнено и се налагат скъпо струващи манипулации. Искаме тази пътека да се увеличи със 100 лв. И тези са малко, но това е една стъпка с този оскъден бюджет“, каза още той. Йорданов е на мнение, че сериозни проблеми имат и българските граждани, които отглеждат деца. „Не дай Боже да се разболее детето. Тогава заради състоянието на здравната система, родителите са принудени да плащат от джоба си допълнителни средства“, подчерта той. Народният представител обясни, че преди няколко дни на кръгла маса от професионалната гилдия в областта на педиатрията са каза, че вече нямат педиатри, защото не могат да им осигурят заплащането, както и необходимото лечение за децата. „Предлагаме тези пътеки да бъдат вдигнати с 15%, с което можем да осигурим сумата от около 15 млн. лв.“, допълни той. Йорданов посочи, че медикаментите на недоносено дете струват почти 3000 лв. – толкова, колкото е пътеката. „Затова лечебните заведения, независимо дали са държавни или частни, крайно прецизно си позволяват да използват тези съвременни средства. Искаме да им помогнем. Пожелавам ви да не се сблъскате с тези проблеми в здравната система“, каза още Георги Йорданов.

Илиян Тимчев: Време  е да се промени моделът на финансиране и разпределение на средствата на Касата

„На управляващите им се усладиха готовите свежи средства от публичния ресурс за здравеопазване да ги оставят в държавния бюджет и да ги превръщате в асфалт. От „БСП за България“ имаме 17 предложения за промени в бюджета на НЗОК. С това показваме, че е време да се промени моделът на финансиране и разпределение на средствата на Касата“, заяви народният представител от левицата Илиян Тимчев. По неговите думи трябва да се създаде пътека за долекуване. „Такава в момента няма. Предвиденият болничен престой по много пътеки е твърде кратък за окончателното възстановяване на пациента. Така често се случва недоизлекувани пациенти, след тежки операции, в нестабилно състояние, да се изписват преждевременно. Това е свързано с риск за здравето на пациента“, обясни той.