Правителството води държавата към фалит

Мар 14, 2010 Новини БСП 0 1389

За да се подобри ситуацията в страната, първото нещо, което трябва да се направи, е да се смени финансовият министър   Държавата ще стигне до фалит, а хората - до просешка тояга, ако нещата не се променят

За да се подобри ситуацията в страната, първото нещо, което трябва да се направи, е да се смени финансовият министър

 

Държавата ще стигне до фалит, а хората - до просешка тояга, ако нещата не се променят. За това предупреди лидерът на БСП Сергей Станишев на среща с хората от Тутракан. Той отбеляза, че след 8 месеца управление кабинетът все още има обществено доверие. Това обаче носи със себе си голяма отговорност. Станишев увери, че БСП е готова да подкрепи всяко ефективно действие на управляващите. Към момента обаче политиката на правителството превръща икономическата криза в България в социална.

„Страната ускорено върви по наклонена плоскост", заяви Станишев. Той изтъкна, че повечето от антикризисните мерки на управляващите са останали само пожелание, а други са донесли крайно негативни резултати за България. В подкрепа на думите си Станишев изброи редица примери. По думите му в здравната сфера се върви към фалита на 150 болници и скрита приватизация.  Безработицата е достигнала 10%, а според неофициалната статистика е и много повече. „Няма яснота и какво ще се прави с пенсионната реформа", възмути се Станишев. По думите му правителството доубива икономиката - държавата не се разплаща, задържа се ДДС, рекетира се бизнеса. За първите два месеца е на лице и огромен бюджетен дефицит. „Политиката на правителството е хаотична, липсва им ясна визия и план за действие", категоричен беше лидерът на БСП. По думите му хората живеят в постоянна несигурност. Липсва стабилност и предсказуемост. „Минаваме от скандал в скандал", отбеляза Станишев. Той добави, че правителството инициира спорове между институциите, което е допълнителен фактор за нестабилност. „Министри се изживяват като съдии", изтъкна лидерът на социалистите. Според него за да се подобрят нещата, първото нещо, което трябва да се направи, е да се смени финансовият министър - Симеон Дянков.

По повод състоянието на партията, Станишев заяви, че БСП минава през тежък период след изборната загуба. „БСП ще преодолее тази криза", категоричен беше председателят. По думите му на България е нужна силна лява партия, която да отстоява социалните политики и демокрацията.

Срещата на Станишев в Тутракан е част от диалога, който ръководството на БСП и  Коалиция за България водят с хората по места. Според лидера на социалистите  срещите са полезна практика, както за партията, така и за хората в страната. На тях се обсъжда развитието на партийните структури и се търси решение на конкретните проблеми на хората по места. „Важен е постоянният диалог", отбеляза Станишев.