Законът за ГМО не се спазва

Мар 12, 2010 Новини БСП в медиите 0 1375

От Коалиция за България заявиха несъгласието си чрез промените в Закона за генетично модифицираните организми да се позволява ГМО, които вече са на пазара, да могат да бъдат отглеждани

От Коалиция за България заявиха несъгласието си чрез промените в Закона за генетично модифицираните организми да се позволява ГМО, които вече са на пазара, да могат да бъдат отглеждани. Това стана ясно на брифинг на парламентарната група в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус". Депутатът от Коалиция за България и член на парламентарната комисия за околна среда и водите Петър Курумбашев подчерта, че позицията им се подкрепя от народни представители от БСП, СДС и ДПС. От Коалиция за България не са съгласни и с чл. 79 в законопроекта, според който не може да се налага предпазна клауза за ГМО, за които не е постъпило апликация от Европейския съюз.
Курумбашев коментира както самият той каза - „куриоза" при питането му към министърът на околната среда и водите Нона Караджова затова, че в България съгласно закона за ГМО няма разрешени лаборатории, които да могат да извършват работа с ГМО при контролирани условия. Такива има на около десет места, в които се работи и никое едно от тях няма разрешение по Закона за ГМО. „Ние в момента не си спазваме закона за ГМО, а тръгваме да го либерализираме", каза Курумбашев.
„Бойко Борисов губи своето влияние в ГЕРБ. Той се опита да им каже да не стартират процедура за импийчмънт, но те я стартираха въпреки негово мнение. Той им беше казал да не правят максимално рестриктивен закон по отношение на ГМО, а те направиха обратното", каза още Курумбашев.