Симеон Дянков не може да събере приходи и затова прехвърля тежестта на кризата върху хората

Коалиция за България внесе законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване   Антикризисният план на правителството, който беше приет миналата есен, досега не е дал никакви реални ефекти

Коалиция за България внесе законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване

 

Антикризисният план на правителството, който беше приет миналата есен, досега не е дал никакви реални ефекти. Това коментира председателят на ПГКБ Сергей Станишев. Той изтъкна, че кабинетът вече говори за нов план за следкризисно възстановяване и развитие на България, а още не е направен отчет за постигнатото по предишния.

Лидерът на БСП постави въпроса как ще се отрази върху заетостта повишаването на здравната вноска с два процента. Станишев припомни, че „когато същото това правителство намали социалното осигуряване с 2 пункта, казаха, че това ще даде ефект 100 000 работни места". Председателят на ПГКБ отбеляза, че държавата няма да увеличи дела, който плаща като здравни вноски за деца и пенсионери. Относно идеята на Дянков държавните служители сами да си плащат здравните вноски, Станишев коментира, че това ще доведе до намаляване на техните доходи. По думите му правителството прехвърля тежестта на кризата върху хората.

Според лидера на БСП от изслушването на министър Дянков в парламента e станало ясно, че няма да има промяна в социално-икономическата политика на правителството. Министърът на финансите ще продължава да води политика на рестриктивен бюджет, независимо от състоянието на отделните сектори. „Дянков обяви, че дефицитът, който се очертава за първите два месеца на годината, е съзнателен от гледна точка на правителството", отбеляза Станишев. Според него с това твърдение министърът заблуждава и прикрива неспособността на Министерството на финансите да събере приходи.

Лидерът на БСП коментира, че при изслушването на Дянков в парламента днес не е имало възможност да се проведе един същностен дебат за социално-икономическото състояние на България.

Народният представител Мая Манолова обяви, че Коалиция за България е внесла законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, който цели да се премахне законово двойното социално осигуряване. Манолова обясни, че това се налага предвид абсурдното указание на директора на НАП самоосигуряващите се лица да плащат социални осигуровки два пъти - веднъж като извършващи основната си дейност и веднъж като управители на съответните дружества. „Абсурдно е хората да плащат социални осигуровки върху доходи, които не получават. Абсурдно е това да се случва в условията на криза, когато обедняването е всеобщо", коментира депутатът от левицата. Според Манолова това е мярка, която увеличава дела на сивата икономика и не спомага за увеличаване на приходите в бюджета. „Бих казала, че е жестоко и безотговорно към тези хора от дребния бизнес, които ще трябва четири пъти повече да плащат за своето социално осигуряване", коментира народният представител. Според Мая Манолова е справедливо в условия на криза всеки български гражданин да се осигурява само върху доходите, които получава.

Георги Божинов заяви, че Коалиция за България и БСП ще станат инициатори за провеждане на общонароден референдум за ГМО. „Това е стъпка за реализацията на идеята „България свободна от ГМО", отбеляза депутатът . По думите му някой е излъгал премиера Борисов, че Законът за ГМО променя само работата в регулирани условия и не се допуска отглеждането в околната среда. Божинов коментира въпроса дали ще има законово отглеждане със стопанска цел на царевица и картофите, допуснати преди няколко дни от ЕС на териториите на НАТУРА 2000 и в 30 км. защитена зона около тях. Депутатът заяви, че ако бъде прието направеното от мнозинството в комисията предложение, отговорът на този въпрос е да - буферните зони и защитените зони на България с предлагания текст стават територия, на която могат да се отглеждат тези два допуснати вида. По думите му, ако бъде приет гласуваният законопроект, ще отпадне и безусловната забрана за полеви опити с генномодифицирани пшеница, лоза, маслодайна роза, тютюн, овошки и зеленчуци.