ГЕРБ иска да въведе изцяло платено здравеопазване

  Сегашното управление е заплаха за здравето и живота на българите

 

Сегашното управление е заплаха за здравето и живота на българите. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. Народните представители от левицата изразяват в декларация своето безпокойство, че ситуацията в българското здравеопазване продължава да се влошава и достига критично състояние. „Държавата не плаща за здраве, въпреки, че има пари, събрани от българските граждани", заяви Манолова. По думите й обясненията за това биха могли да се търсят в две посоки. Едната е, че правителството на десницата се готви да въведе изцяло платено от болните здравеопазване и експериментира на живо. Втората е, че управляващите нехаят за здравето на хората.

„В резерва на касата има пари", категорична беше Мая Манолова. Тя изтъкна, че има събрани 860 млн. лв от здравни вноски. Вместо тези пари да се използват за здравето и живота на българите в условията на криза, вчера правителството арогантно реши да стовари тази тежест повторно върху плещите на пациентите. „Бойко Борисов вдигна данъците и безпардонно хвърли вината върху протестиращите лекари с надеждата да настрои пациентите и бизнеса срещу тях", заяви Манолова. Според социалистите е необяснимо и безсмислено увеличаването на здравните вноски на най-масовия дребен бизнес - занаятчии, дребни търговци, земеделски производители и домашните лекари. „Потърпевши твърдят, че това увеличение е поне 4 пъти", изтъкна Мая Манолова. По думите й всичко това се случва в условията на непоносимо задълбочаване на кризата, масова безработица и ръст на социалното напрежение. „За пореден път дясното правителство на Бойко Борисов, Волен Сидеров и Иван Костов се държи като безотговорен длъжник, който не си обслужва задълженията", коментира депутатът от левицата.

Коалиция за България настоява за незабавно осигуряване на необходимите средства от резерва на НЗОК. Левицата възразява срещу решението на правителството да се увеличат вноските за здраве с 2%, тъй като няма гаранции, че тези пари ще отидат за здравеопазване. Възразява и срещу множественото облагане на самоосигуряващите се лица, включително на общопрактикуващите лекари и то на доходи, които те не получават. Коалиция за България настоява за незабавно решаване проблемите на общопрактикуващите лекари - за да се отстранят причините за стачките, които допълнително излагат на риск  живота и здравето на българските граждани.  

 

Пълния текст на декларацията може да изтеглите от тук >>>