Кристиан Вигенин: Нямаме право да разочароваме европейските граждани в очакванията им към Общата външна политика на ЕС

Нямаме право да разочароваме европейските граждани в очакванията им към Общата външна политика на ЕС

Нямаме право да разочароваме европейските граждани в очакванията им към Общата външна политика на ЕС. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Кристиан Вигенин по време на общия дебат за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС, който се проведе в рамките на пленарната сесия на ЕП в Страсбург, с участието на Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън. 

„Очакванията за рязко нарастване на ролята на ЕС на световната сцена са големи и ние нямаме право да разочароваме европейските граждани", заяви в изказването си Кристиан Вигенин.

Българският евродепутат изказа съжалението си, че през "последните седмици европейската преса - не без основание - отразява външната политика в изключително негативна светлина - като една надпревара между страните-членки за позиции в новата Служба за външна дейност; като състезание между институциите, чия "шапка" ще носи баронеса Аштън по-често - тази на Комисията или тази на Съвета; като една неравна борба на Европарламента да постигне по-голямо влияние".

„Това ни вреди във вътрешен план, но е и особено вредно като послание към нашите външни партньори - разделението ни прави слаби в техните очи", подчерта Кристиан Вигенин.

Българският евродепутат отправи призив към всички, имащи „отношение към изграждането и развитието на Общата външна политика и политика на сигурност, да се концентрираме върху важните, стратегически въпроси и да се опитаме в най-скоро време да покажем реални резултати чрез повече диалог и конструктивизъм".

„Дължим на европейските граждани самочувствието, че са част от един Съюз, чиято дума се чува и тежи в глобалната политика", завърши Кристиан Вигенин.