Зафиров към Каракачанов: Наясно ли сте със състоянието на дружество МОБА и, че върви към фалит?

Окт 31, 2017 Новини БСП 0 788

1200 служители могат да останат на улицата

„Министърът на отбраната Каракачанов наясно ли е, че държавното дружество МОБА върви към фалит? Наясно ли е, че на практика фирмата е декапитализирана, тъй като размерът на задълженията й надхвърля размера на уставния капитал? Наясно ли е, че ръководството на дружеството, в стремежа си да реши този проблем, започва да продава части от уставния капитал на дружеството под формата на оръжие, а няма лиценз за търговия с такова? Наясно ли е, че е проведен търг в нарушение на няколко закона, на който са продадени 800 пистолета, 60 000 патрона и не малко количество бинокли?“. Това попита Атанас Зафиров, член на ИБ на НС на БСП. Той обясни, че държавно дружество МОБА е охранителна фирма с принципал Министерство на отбраната. По думите му то е единственото държавно дружество, което е регистрирано по Закона за частната охранителна дейност и изпълнява договори с МО по охрана на обекти на министерството. Според него това дружество няма как да бъде губещо, тъй като има гарантирани договори и гарантиран процент на печалба от тях.

Зафиров обясни, че продадените оръжия по време на проведения търг са донесли в капитала на дружеството около 100 хил. лв. и не решават проблемите му. Според него обаче този прецедент създава опасна вратичка, защото какво би попречило на сегашното или бъдещо ръководство на МО да апортира каквото прецени, което по-късно да бъде продадено по същата схема. Той обясни, че търгът е проведен заобикаляйки Закона за обществените поръчки и резултатът, който е постигнат от този търг, буди съмнение, тъй като между цената, която е постигната и пазарната цена, има значително разминаване. Той подчерта, че не става ясен механизмът, по който са избрани трите фирми участнички в търга. По думите му е страннно, че само една от тях е кандидатствала за закупуване и на трите артикула и съвсем логично е спечелила търга. Социалистът коментира, че разликата от обявената минимална цена и постигната реална цена е в размер на стотинки.

Зафиров обясни, че причината МОБА да бъде декапитализирано е фактът, че МО упорито отказва да актуализира размера на минималната работна заплата, заложен в договора с дружеството, който от своя страна  е база за формиране на заплатата и възнагражденията на работещите в дружеството – близо 1200 човека, за които съществува опасност да останат на улицата. „Съкращенията вече са факт – по 40, по 50 човека получават своите предизвестия. Дружеството не е в състояние да обслужва своята дейност, защото неактуализация на договорите води до загуби от около 50 хил. лв., а за годината са около 500 хил. лв.“, заключи Атанас Зафиров.