Ангел Найденов: Необосновани са исканията за оставка на вътрешния министър

Янр 20, 2009 Новини БСП 0 1920

Не е приемливо и е контрапродуктивно, когато подобни протести се съпровождат с проява на екстремизъм и вандалщина

Не е приемливо и е контрапродуктивно, когато подобни протести се съпровождат с проява на екстремизъм и вандалщина. Имаше груби действия от една страна на протестиращите към полицията. Органите на МВР действаха професионално, проявиха хладнокръвие, действаха адекватно. Tова заяви председателят на ПГКБ и член на ИБ на ВС на БСП Ангел Найденов след днешното заседание на ръководството на партията по повод протестите на различни съсловия. Това е тема, върху която се фокусира и политическото, общественото и медийното внимание, допълни Найденов. По думите му това е първият протест в този мащаб, който се организира от различни организации и чрез интернет. Найденов коментира още, че няма ясен политически субект, който да е застанал пред протестиращите или зад исканията им. Всеки граждански протест има своето легитимно място, каза още председателят на ПГКБ. По думите му няма демократично мислещ човек в съвременна България, който да оспорва правото на протест. Не живеем с убеждението за съвършено управление и разбираме, че има основания за протести на българските граждани и основания за претенции към диалога с държавните институции, добави Найденов.

Председателят на ПГКБ даде висока оценка на действията на полицията и заяви. Не приемаме да се прехвърля отговорност на МВР, има чисто професионални техники и аргументи, с които действа полицията, категоричен беше той.

Според Найденов миналата седмица сме станали свидетели на един доста евтин опит за флирт на опозиционните партии с протестиращите. В ръководството на БСП не сме щастливи от факта, че се сбъдват и анализите и оценките, които сме представяли за нарастваща агресия от опозицията за пълна дестабилизация на страната, добави Найденов. По думите му подобни опити и стремежи се разминават с очакванията на българските граждани, особено в ситуация, в която се изпитва влиянието на финансовата и икономическата криза.

Ангел Найденов обеща, че правителството ще поддържа интензивен диалог с представителите на протестиращите. Според него част от исканията са вече факт. В понеделник са постъпили актуализирани искания, в които се поставят въпроси, които вече са факт. Няма да има митинг в подкрепа на правителството, заяви председателят на ПГКБ.

Вътрешният министър може да разчита на нашата подкрепа, заяви Найденов по повод исканията на парламентарната опозиция за оставка на министър Михайл Миков. По думите му опозиционните искания  са необосновани, неаргументирани и въпросът за оставката на Миков не стои на дневен ред. 

На пресконференцията говорителят на ВС на БСП Корнелия Нинова заяви, че газовата криза върви към приключване. Русия вече е подала гориво в посока Балканите, България и ЕС. Българското правителство продължава своите адекватни, навременни и правилни действия, обясни Нинова. На ден страната ни получава по 2,5 млн. куб. м. газ от Гърция. Договорено е това да става в рамките на 7 дни с възможност за продължаване на доставките при искане от страна на България.
Според Корнелия Нинова от утре ще започне промяна в ограниченията в подаването на газ към предприятията и поетапното възстановяване на нормалния режим на подаване към стопанските обекти. Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов ще замине за Турция, където ще води разговори за отношенията между двете страни по газовия въпрос, допълни говорителката на ВС на БСП.

Корнелия Нинова беше категорична, че ще се направи политически, технически и икономически анализ относно пускането на блокове на АЕЦ "Козлодуй". Технологично 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" могат да бъдат пуснати до края 2009г. България е заявила искане пред ЕК за финансиране на проекти за около 1 млрд. лева и при евентуално стартиране отново на блоковете, финансирането по тези проекти ще бъде прекратено. Освен това ще бъдат спрени компенсациите, които получаваме и ще получаваме при заради затварянето на блоковете, допълни Нинова. Според нея правителството е взело решение за техническа подготовка за пускането на реакторите. Все още не може да се направи пълен анализ на последиците за българската икономика вследствие на газовата криза. Това ще може да стане след като заработят всички предприятия.