Политиката на Симеон Дянков увеличава ефектите на кризата

Мар 07, 2010 Новини БСП в медиите 0 1196

Секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова пред БНР, „Неделя 150":     Водещ: Как ще коментирате стъпките, които оттук нататък следват в парламента и като дискусия, разбира се

Секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова пред БНР, „Неделя 150":

 

 

Водещ: Как ще коментирате стъпките, които оттук нататък следват в парламента и като дискусия, разбира се.
Корнелия Нинова: Ние ще изчакаме какво ще предложат управляващите в парламента като стъпки и ще вземем своите решения тогава. Но като коментар смятаме, че този случай е поредният пример, който показва стила на управление и поведение на ГЕРБ, а именно едноличен, авторитарен, никаква чуваемост за алтернативно мнение. Защото смятам, че президентът отправи критика към политиките, които ГЕРБ води и особено във финансовата и икономическата сфера. Това е негово право. Случвало се е и друг път. И други президенти са го правили. И тази алтернативност, тази позиция предизвика този сблъсък, според мен. А иначе конкретният повод е само конкретен повод. От друга страна и друг път сме казвали, че господин Дянков е един арогантен, агресивен човек, привнесен отвън, несоътносим към икономическата среда в България. Той не познава средата. Политиката, която води, увеличава ефектите на кризата. Имаме предвид това, че фиксиран в балансиран бюджет той задържа плащания към фирми над 2 милиарда, задържа плащания към общини, с което ги докара до ограничаване на обема им на работа, до увеличаване на безработицата и до обратния ефект. Той е един омагьосан кръг. Свивайки обемите си на работа, фирмите не му внасят очакваните данъци. Видяхме миналата седмица, че приходната част в бюджета не се изпълнява. Което е много страшно в условията на криза. Неговите обещания да събере в повече 2 милиарда лева от спиране на контрабанда, 800 от свързване на НАП и „Митници", това не се случва. И това ще е тежък удар върху икономиката и в следващите месеци. Това е прокризисна мярка. Безработицата е стигнала 15%. Ето тези неща са обезпокоителните. Но когато един човек води такава политика да генерира само скандали, а да не се съсредоточава върху основното, за което е събран да работи, се стига до това.
Водещ: Впрочем, вие как се отнасяте към това, което представлява някакъв опит да се обясни радикалността на Първанов към финансовия министър, т.е. неговият политически товар, който е поел или желанието да строи някаква нова политическа сила.
Корнелия Нинова: Принципно смятам, че е прав в две посоки. Първата е позицията му по политиките на правителството. Един президент трябва да има отношение по тези политики. И втората конкретна случка - не може един министър на финансите да ходи в шоупрограми, да изразява мнение, да е публично това мнение. А след това, когато се състои един разговор между институции, не между тях в лично качество, да претендира, че не трябва да се дава прозрачност и гласност. Не бих обвързвала това поведение на президента Първанов с един бъдещ политически проект. Става въпрос за борба на мнения, за антикризисна политика, за воденето на икономиката и финансите на България към излизане от кризата. Сблъсък на различни позиции.
Водещ: Благодаря.