Младежите от БСП сравниха министър Дянков с бедствието в Хаити

Мар 06, 2010 Новини БСП 0 1195

  С действията си Дянков разстрелва малкия и среден бизнес Младежкото обединение на БСП е сериозно обезпокоено от действията на финансовият министър Дянков

 

С действията си Дянков разстрелва малкия и среден бизнес

Младежкото обединение на БСП е сериозно обезпокоено от действията на финансовият министър Дянков. Това заяви на пресконференцията, дадена за журналисти в Харманли,  Явор Гечев председател на Младежкото обединение.Масово недоволство има сред малките фирми от няколко дни насам заради указание от НАП с изх.№ 24-00-07 от 25,02,2010г., което ги задължава да плащат 3,5 пъти по-високи осигуровки.

Младежите дадоха следния пример:

Ако собственик на ЕООД, чиито предмет на дейност е извършване на финансови услуги, само участва в управлението на фирмата без да предоставя финансови услуги, то тогава той се осигурява само като управител. Ако обаче освен, че управлява фирмата, той работи и като финансов консултант, то той полага труд като самоосигуряващо се лице и трябва да се осигурява в това си качество. „ Тук идва въпроса, какво произтича от всичко това, малко цифри няма да навредят: В момента собственик на ЕООД плаща като самоосигуряващ се на държавата върху 420 лв. /през 2009г. се облагаше върху 260 лв./ или около 115 лв. От 01.01.2010г. същото лице ще трябва да плаща , ако приемем примера на НАП  върху 786 лв. , като управител /независимо , че този доход не е получен – изплатен/ и отново върху 460 лв. /затова, че извършва дейност във собствената си фирма/ или общо осигуровки в размер на 414 лв. /близо 3,5 пъти повече/.

Смятам, че за момента когато малкия бизнес се опитва да оцелее, а по скоро е избутване по-надолнището на фалита по-време на кризата, това не е начинът по-който трябва да се действа, заяви Явор Гечев. Това е пълна безумица, защото това явно е начина по-който  да се закрие дребния бизнес, който все пак осигурява работни места.

Прилагането на това указание е сигурна стъпка за увеличаване на безработицата в България и на несъбираемостта на осигурителните вноски.

Ако целта е вместо вдигането на приходите в бюджета да се унищожат хората , то младежкото обединение в БСП остро ще се противопостави на министър Дянков да направи държавата опитно поле на малките си заложби в областта на финансите.

Повод за посещението на председателя на МО е старта на учредяването на областните съвети на младежкото обединение. В срок от два месеца такива структури трябва де се изградят във всички области от страната. С общо 219 общински структури, младежкото обединение на  Българската социалистическа партия доказва не за първи път, че е най активната младежка политическа организация в страната.

На заседанието в Харманли бе учреден Областен съвет на МО на БСП от 11 души, които пък изпраха за техен областен координатор Божидар Драганов – председател на хасковската младежка организация. Той предложи и бяха избрани хората, които ще му помагат в изпълнение на задачите. Това са: Фани Димитрова – зам.председател организационна дейност, Виолета Желева – зам.председател връзки с НПО, гражданските структури, проекти и програми, Владимир Бамбалов – зам.председател местна политика и регионално развитие и секретар медийна политика и връзки с обществеността – Иво Щерев.

Новоизбрания председател определи и основните приоритети, по които ще работи, а имено създаване на младежки клубове в общините, където в момента няма. Развитие на организацията и увеличаване на нейната численост, чрез провеждането на активна младежка политика. 

В събота имаше и още един повод тази среща да се проведе в Харманли. Това беше седмия рожден ден на местния клуб за младежка политика „Устрем”.  Разбира се рожденниците почерпиха, а гостите останаха очаровани от добрата подготовка на домакините.