БСП трябва да даде на хората алтернативна икономическа и социална политика

Мар 05, 2010 Новини БСП 0 1824

Настъплението на популизма и свеждането на политиката до шоу засенчва изцяло същността й- това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на кръгла маса, посветена на кризисните ситуации в политиката

Настъплението на популизма и свеждането на политиката до шоу засенчва изцяло същността й- това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на кръгла маса, посветена на кризисните ситуации в политиката. Форумът се проведе по инициатива на Фондацията за европейски прогресивни изследвания (ФЕПС) със съдействието на Института за социална интеграция (ИСИ).  Според Станишев управлението чрез ПР и медийни изяви блокира възможността да се правят и да се отстояват  политики в различни сфери-финанси, екологоя, социална политика. Тази тенденция е предизвикателство  не само за традиционните социалистически партии, а се отнася до всички партии и цялостния демократичен процес в страните от Европейския съюз, коментира председателят на БСП.

Сергей Станишев каза пред форума, че една от причините Европа да преживява дълбока системна криза е крайният либерален модел на развитие през последните 20 години. Това стана, защото след разпадането на Социалистическия блок, 20 години в целия свят доминира разбирането за либерален подход в икомомиката. Колкото по-малко държава, толкова по-добре, пазарът определя всичко, ще има растеж- каза Станишев. Той коментира, че точно това доведе до ситуацията да има една виртуална икономика, необезпечена с реално производство, ориентирана само към печалба, без социални отговорности, без контрол. На тези въпроси, конкретните отговори не са намерени. Именно за това е важно БСП и европейските социалисти и социалдемократи да намерим нашия отговор, смята Сергей Станишев. Той изтъкна, че в момента живеем в ситуация на безпрецедентна световна финансова, икономическа и социална криза на капитализма. Точно сега левицата трябва да предложи проект как трябва да бъде променен съвременния капитализъм, как да бъде очовечен и да бъде подчинен на обществения интерес. Този проект трябва да бъде реализиран и да спечели доверието на хората, призова Станишев.

Лидерът на БСП определи кризата в страната ни като привнесена, а България като нейна жертва. Той обясни, че има два основни подхода към кризата у нас - пасивен и активен. По думите му предишното правителство е заложило на активния подход и освен макроикономически мерки се е концентрирало и върху активни политики за икономически растеж и за пазара на труда. Като пример той даде завършването на летище Пловдив и други инфраструктурни проекти. След изборите се заложи на пасивен подход - само ограничаване на разходи, посочи Станишев. Цялата политика на сегашното правителство е концентрирана само върху този подход и това води до стагнация на икономиката, коментира той.  

Държавата нарушава закона, неплащайки своите задължения, които по изчисления на различни икономисти достигат 20 млрд. лв, каза Станишев. Това по веригата предизвиква междуфирмена задлъжнялост. За малки задължения - между 5000 и 10000 лв., държавата блокира сметки на фирми., което допълнително води до стагнация на икономиката. Крайният резултат от това е изключително бързото нарастване на безработицата. „Не знам министърът на финансите в каква реалност живее, но с тази политика, която се води, кризата ще се задълбочава", допълни Станишев. Според него балансираният бюджет, който се е превърнал във "фетиш" за Симеон Дянков, води до убийство на националната икономика.

Ситуацията в обществото е специфична, правителството е популярно заради две две фигури - на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи, отчете лидерът на БСП и коментира: "Имам впечатлението, че в България управлението се извършва от МВР, чрез МВР и за МВР. Другото се управлява от министър Дянков, който е идеологът на крайноконсервативната, рестриктивна, финансова политика."

Ефектните операции на МВР срещу организираната престъпност изпълняват функцията на наркотик за обществото, обясни Станишев. За хората, които имат по-малко пари и празен хладилник, като гледат по телевизията проснати разбойници на пода, си казват: "Е, живеем по-зле, но поне ред и справедливост ще има"- така образно описа ситуацията Сергей Станишев. Той обаче направи уговорката, че всичко това не може да замести реалния живот и не решава реалните проблеми на хората.

Председателят на БСП заяви в заключение, че задачата на партията е да докаже, че в условията на криза може да се прави алтернативна икономическа и социална политика, политика на разумни реформи. Сергей Станишев изтъкна, че е много важно тази политика да бъде вплетена в общия еропейски ляв проект за бъдещето на Европейския съюз.