Кристиан Вигенин призова за поддържането на постоянни усилия за мирно разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах

Сеп 27, 2017 Новини БСП 0 822

Никога не трябва да забравяме, че конфликтът в Нагорни Карабах продължава да отнема невинни животи

В Баку специалният представител Кристиан Вигенин се срещна с високопоставени представители и официални лица, сред които председателя на парламента на Азербайджан Огтай Асадов, заместник-министъра на външните работи Араз Азимов, членовете на делегацията на Азербайджан в Парламентарната асамблея на ОССЕ, членовете на Комисията по външни и интерпарламентарни въпроси, и членове на парламентарно представени партии, както и с представители на гражданското общество. В понеделник Вигенин пътува до района на Масазир, за да се срещне с хора, разселени заради конфликта.

"Никога не трябва да забравяме, че конфликтът в Нагорни Карабах продължава да отнема невинни животи - това статукво е просто неприемливо. Планирам да продължа да държа конфликта високо в дневния ред  на политическите лидери тук в региона, както и на международно ниво. Не можем да си позволим да показваме незаинтересованост, когато става въпрос за спасяването на човешки животи”, заяви Вигенин.

Посещението на специалния представител в Азербайджан е първата част от едноседмичната му визита в Южен Кавказ, която включва и посещения в Грузия и Армения.

Специалният представител потвърди, че няма военно решение на конфликта, изразявайки подкрепата си за усилията за посредничество на съпредседателите на Минската група на ОССЕ. Той призова всички страни да спрат агресивната реторика и да отворят пространство на по-конструктивни усилия за мир.

„ Обикновено светът отваря очи за конфликта, само когато се случи сериозна ескалация на враждебните действия, но мирът не може да се постигне със спорадични действия. Нужно е системно внимание на най-високо равнище, за да се постигне необходимата за траен мир политическа воля.”- подчерта той.

Приветствайки плановете за среща между президентите на Армения и Азербайджан в близко бъдеще, Вигенин заяви, че докато главната отговорност за намиране на решение на конфликта е на правителствата на двете страни, привличането на по – голямо международно внимание към конфликта би подпомогнало мирните усилия. Той отбеляза, че може да има конструктивно парламентарно измерение на усилията за разрешаването на конфликта.

Вигенин ще докладва за регионалното си посещение пред Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на ОССЕ на 4 октомври и ще очертае конкретни предложения за бъдещи ангажименти в региона.

През февруари 2016 г. Вигенин бе определен  за специален представител от председателя на Парламентарната асамблея на ОССЕ. В мандата си той има за задача да насърчава диалога във всички сегменти на обществото, особено на парламентарното равнище, с цел да бъде подпомогнато помирението и възстановяването по отношение на продължителните конфликти в региона.

Посещението тази седмица е част от дейности, които той предприема в качеството си на Специален представител. Вигенин е бивш външен министър на България и в момента е заместник-ръководител на делегацията в ПА на ОССЕ.