Крум Зарков: Законопроектът на управляващите не си поставя за цел борба с корупцията

Един орган, избиран от парламента, който се отчита пред парламента, не може да се бори с политическата корупция

„Един орган, избиран от парламента, който се отчита пред парламента, не може да се бори с политическата корупция“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по БНТ. По думите му основната разлика между двата законопроекта за борба с корупцията на ГЕРБ и БСП е, че този, на БСП, има ясно заявена цел. „Януари месец, всички политически партии ясно заявиха, че нов орган за борба с корупцията е нужен. Органът, който се предлага от правителството не е нов, и най-вече не си поставя за цел борбата с корупцията. Нашият законопроект е фокусиран върху определен кръг хора, върху определени правомощия. Ние предлагаме група от професионалисти, които да разследват евентуалните престъпления на хората от високите нива на властта“, обясни Зарков.

Антон Кутев: Целта на нашия законопроект е корупцията по високите етажи

„Бил съм свидетел на корупция. И този случай е, когато седях в Народното събрание, премиерът Борисов стоеше срещу мен и стана известен случаят с Мишо Бирата – случаят, в който премиерът Борисов се обажда на шефа на митниците, за да му каже да спре една митническа проверка. Ето това, ако не е случай на корупция, не знам какво е тогава“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по БНТ. Той обясни, че целта на законопроекта на левицата е корупцията по високите етажи. „Целта на законопроекта на ГЕРБ обаче не е такава“, категоричен бе той.

Антон Кутев даде пример как би работила агенцията, предлагана от левицата, например по случая с апартаментите на Цветан Цветанов. „Ако разследването и основните доказателства не бяха паднали върху НАП, чиито председател се назначава от НС и правителството,  ако нашият закон работеше и имаше агенция, която няма нищо общо с парламента и не е подчинена нито на правителството, нито на парламента, тогава с този председател на най-голямата партия, просто нямаше да се стигне до третата инстанция, която да го оправдае, защото доказателствата щяха да бъдат надлежно събрани“, категоричен бе Кутев. 

„Висшият адвокатски съвет излиза със становище по законопроекта на министерството, в което ясно се казва, че проектът на г-жа Цачева е противоконституционен по концепция, а в частта за отнемане на имущество в полза на държавата, противоречи не само на конкретни конституционни норми, но и на международни европейски правни стандарти и на основни принципи на правото в европейската конвенция"- посочи Антон Кутев. Той обясни, че становището на Висшия адвокатски съвет за техния законопроект е, че се създава един безконтролен орган. Той припомни също, че през месец август и „Прозрачност без граници“ критикува техния законопроект с много подобни доводи.

Жельо Бойчев: Нека си спомним как Борисов управляваше съдебната система със СМС-и

„Ние сме извели като фокус разследващите функции на предложената от нас агенция „Антикорупция“. Без разследване не става борба с корупцията. Това не се случва с превенция, нито с анализ.“ Това заяви зам.- председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев по БНТ. Той не смята за нормално управляващите да създадат нов орган, като съберат 5 досегашни, неефективно действащи органи. „ГЕРБ искат тези, които избират министрите, тези които определят правителството, тези които разпределят властта и финансовите средства, да си изберат и шефа и органа, който да ги контролира и разследва. Нека си спомним и как Борисов управляваше съдебната система със СМС-и“, заяви Бойчев.

„Когато четем законопроекта на ГЕРБ, се вижда явно противоречие, защото се казва, че трябва да се укрепват институциите, как те трябва да си взаимодействат, а в мотивите пише, че липсва координация, единодействие и системен подход в борбата с корупцията. Кой носи отговорност за този факт?“, попита Жельо Бойчев. Той обясни, че  БСП се опитва да предложи реално решение на проблема с корупцията. „Търсене на решение, а не отбиване на номера пред поредния доклад на ЕК“, каза също той