Илия Баташки: 3-ти март е емоция, която подхранва патриотизма

 „Трети март е ден на всеобщо народно преклонение пред героите на Свободата, ден на радост и ликуване, че след пет века отсъствие от европейската карта ние, българите имам отново своя държава

 „Трети март е ден на всеобщо народно преклонение пред героите на Свободата, ден на радост и ликуване, че след пет века отсъствие от европейската карта ние, българите имам отново своя държава. Трети март е емоция, която подхранва патриотизма и гордостта ни като наследници на героични деди. В този ден изказваме благодарност и към братския руски народ." Така лидерът на пловдивските социалисти доц. д-р Илия Баташки определи датата 3 март , която стотици пловдивчани отбелязаха пред паметника на Цар Освободител. Десетки членове на БСП, общинските съветници на левицата и народният представител от КБ Захари Георгиев положиха цветя и почетоха паметта на загиналите за Свободата на България. По-късно участваха и в панихидата за загиналите опълченци, която отслужи пловдивския митрополит Николай на Централни гробища. С полагането на венци пред паметниците в районите членовете на Градския съвет и Младежкото обединение в БСП - Пловдив изразиха дълбоката си признателност към загиналите български, руски, финландски и други войни.

В честванията на емблематичния за българската държавност връх Шипка се включиха представителни групи от районните структури на БАС, БСП и Съюза на запасните офицери в район Тракия.