600 пловдивчани се поклониха пред подвига на Антонивановци

„Всяка година идваме тук, за да се поклоним пред подвига и да почетем паметта на тези 153-ма мъже и жени, момичета и момчета, загинали в неравен бой срещу адската фашистка машина

„Всяка година идваме тук, за да се поклоним пред подвига и да почетем паметта на тези 153-ма мъже и жени, момичета и момчета, загинали в неравен бой срещу адската фашистка машина." С тези думи доц. д-р Георги Йорданов, член на ИБ на БСП и заместник-председател на БАС в Пловдив, се обърна към участниците в поклонението по повод 66 години от героичната епопея на Антонивановци. В словото си той очерта последните боеве, водени от партизанския отряд в края на февруари на 1944 година срещу 18 хилядна жандармерия и войска. Той акцентира върху изключителния героизъм, проявен от партизаните в името на каузата за свобода и справедливост, и призова присъстващите млади хора да помнят този подвиг. "Народ, който не почита миналото си, е лишен от перспективите на бъдещето." Днес ние заявяваме „Никога повече фашизъм, никога повече прекършени човешки съдби и отнети млади животи" , завърши словото си доц. Йорданов.

Над 600 пловдивчани и представителни групи от Пловдивска област положиха венци и цветя на мемориалния комплекс в местността Сухото дере край язовир „Въча". Писмо до участниците в поклонението изпрати единствената жива партизанка от отряд „Антон Иванов"-  о.з. генерал-майор Нанка Серкеджиева - Витка. Поемата на Павел Матев "Антонивановци" рецитира актьорът Георги Василев, а 10-годишният Илиян Тиганчев каза стихотворението на Вапцаров „Пролет".