Правителството води здравната система към пълен хаос

Фев 27, 2010 Новини БСП 0 1463

  Емил Райнов: Парите на лекарите за месец януари още не са преведени   БСП изисква от правителството да изпълни конституционните си задължения за спазване на законите на страната и да гарантира здравето на хората

 

Емил Райнов: Парите на лекарите за месец януари още не са преведени

 

БСП изисква от правителството да изпълни конституционните си задължения за спазване на законите на страната и да гарантира здравето на хората. Това каза председателят на Съвета по здравеопазване на НС на БСП Емил Райнов при обсъждането на позицията на ръководството на партията по провежданата от управляващите здравна реформа. Социалистите настояват правителството да осигури на гражданите равен и своевременен достъп до здравни услуги. От БСП са категорични, че средствата за сектора трябва да са поне на нивото от миналата година.  Парите за реално извършена дейност трябва да се изплащат своевременно и в пълен размер на лечебните заведения. От партията настояват да се въведе статут на „защитени болници" и да се изработят критерии за тяхното определяне, както и да се премахнат незаконосъобразните разпоредби на НЗОК.

От БСП отбелязват, че в рамките на няколко месеца сегашното правителство е променило няколко закона без да представи реална стратегия за здравеопазването. „Свидетели сме на противоречиви действия, които доведоха системата до пълен хаос", заяви Емил Райнов. По думите му общините и пациентски организации са останали изолирани от изработването на политиката в здравеопазване. „Задължително е реформата да се извършва с обществен диалог", категоричен беше председателят на Съвета по здравеопазване.

Според Райнов промените, които реализира правителството не отговарят на здравните потребности на гражданите и в никакъв случай не поставят пациента в центъра на системата. „Може би в центъра на системата застава финансовият министър с неговите фикс идеи да крепи дефицита с цената на всичко, дори с цената на здравето на българските граждани", отбеляза Райнов. По думите му няма аналог в световната практика със здравни вноски да се крепи фискалния резерв.

От БСП настояват още да се прекрати умишления фалит на болниците чрез груб административен натиск и финансов произвол. Емил Райнов изтъкна, че парите на лекарите за месец януари не са преведени от НЗОК, което означава, че е на лице поредното забавяне. Бившият зам.-министър отчете, че при предното забавяне на плащанията държавните лечебни заведения са си получили почти на 100% средствата, а общинските до 40-60%. Райнов припомни, че Народното събрание е приело бюджет, който не покрива разходите за здравеопазване и е с 500 млн. лв. по-малко от миналата година.

Според председателя на Съвета по здравеопазване се наблюдава сливане на законодателната и изпълнителната власт. Така например председателят на здравната комисия в НС Лъчезар Иванов говори от името на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, а той пък говори от името на НЗОК. „Министър Нанев продължава да говори от името на НЗОК без да има законови правомощия", отбеляза Емил Райнов.

Социалистите се противопоставят и на административна чистка, която правителството извършва на всички нива в системата на здравеопазването. „Тази чистка се направи в нарушение на всички разпоредби", заяви Райнов и добави, че се назначават неподходящи хора. По думите му в момента в България има безпрецедентен случай - хората започват да се делят на две групи - хора, които живеят в големите градове и имат достъп до здравни грижи и хора, които живеят в малките градове и имат затруднен достъп или липса на достъп до здравни услуги.

Според БСП правителството компрометира солидарния модел, демотивира гражданите да плащат вноските си, създава напрежение сред изпълнителите на здравни услуги, увеличават се корупционните практики.

Емил Райнов отбеляза, че управляващите продължават да „режат ленти" в здравната сфера благодарение на осигурените от предишното правителство средства. През изминалия мандат бяха увеличени два пъти парите за здравеопазване. НЗОК се превърна в стабилна институция без актуализация на бюджета си, което е безпрецедентно за последните години. „Осигуриха се 500 млн. лв. за модернизиране и модернизация на болниците", отбеляза Райнов.