АЕЦ „Белене” е необходим и изгоден за България проект

От Коалиция за България настояват премиерът Бойко Борисов да се ангажира с ясна позиция на правителството по отношение на проекта   АЕЦ „Белене" е необходим и изгоден за България проект

От Коалиция за България настояват премиерът Бойко Борисов да се ангажира с ясна позиция на правителството по отношение на проекта

 

АЕЦ „Белене" е необходим и изгоден за България проект. Това заяви в парламента председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. По думите му реализацията на проекта ще гарантира по-голямата енергийна независимост на България. Страната ни ще остане в клуба на атомните държави и ще поддържа високо технологично ниво на своята индустрия. АЕЦ Белене ще гарантира възможността България да произвежда  ток не само за вътрешна консумация, но и да реализира износ. Така в дългосрочна перспектива страната ни ще продължава да бъде енергиен фактор на Балканите. Освен това според Станишев проектът „Белене" дава възможност България да произвежда по-евтина електроенергия.

Според лидера на социалистите в условията на икономическа криза, строителството на централата може да бъде сериозна антикризисна мярка. „Белене" ще създаде хиляди работни места, ще гарантира работа за българския строителен бранш, както и за други сектори в българската икономика.

Сергей Станишев напомни, че проектът се подкрепя от 70 % от българските граждани. „Българският народ има много здраво чувство за реалност. Този проект трябва да се реализира", категоричен беше председателят на ПГКБ. По думите му всякакви приказки за това, че изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" могат да заместят „Белене", не отговарят на истината. Бившият премиер изтъкна, че в атомните проекти цари ренесанс. Намерение за изграждане на нови атомни проекти имат Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Албания и Република Македония. „Нашият проект е най-напред във времето и е одобрен от Европейската комисия с много ясни аргументи още през 2007г.", изтъкна Станишев.  

„Странно е председателят на Комисията по икономика и енергетика да не подкрепя най-големите енергийни проекти на България", коментира Петър Димитров по повод изказването на Мартин Димитров. Според депутата от левицата или Синята коалиция трябва коригира отношението си, или трябва да се постави въпросът за смяната на председателят на комисията.

От Коалиция за България призоваха премиера Бойко Борисов да се ангажира с ясна позиция на правителството по отношение на проекта АЕЦ „Белене". Сергей Станишев изтъкна, че има противоречия между изявленията на енергийния министър Трайчо Трайков и тези на финансовия министър Симеон Дянков. От Коалиция за България настояха в рамките на проекта да се гарантират 51 % мажоритарно участие на българската държава, което ще го направи изгоден за държавата.