НС на БСП остро възразява срещу политическото преследване на членове и симпатизанти на партията и други български граждани, свързани с управлението на страната в периода 2005 – 2009 год.

Фев 27, 2010 Новини БСП 0 1746

Националният съвет на БСП остро възразява срещу всички форми на политическо преследване на членове и симпатизанти на БСП и други български граждани, свързани с управлението на страната в периода 2005 - 2009 год

Националният съвет на БСП остро възразява срещу всички форми на политическо преследване на членове и симпатизанти на БСП и други български граждани, свързани с управлението на страната в периода 2005 - 2009 год. Тези действия на сега управляващата коалиция намират изражение в:

  • Масови уволнения на квалифицирани кадри в органите на централната администрация, в регулаторните органи, в областните структури на централната власт, даже и в звената на местната администрация. Те се извършват на принципа „вкупом ги назначавахте - вкупом ще ги уволняваме", по предварително изготвяни списъци и предложения и без съобрязаване със законите, изискванията и стандартите на ЕС и вътрешните нормативни актове. Това води до блокиране дейността на администрацията, намаляване на капацитета при усвояване на еврофондовете, създаване на напрежение и ненормална обстановка за работата на държавните структури;
  • Безпрецедентни действия за наказателно преследване на ръководни кадри на бившето управление. Указанията на премиера, че „за дейността на един министър ще се съди по броя подадени материали на прокуратурата, а не по действително свършената работа" отклоняват вниманието от ключовите за страната проблеми - преодоляване на икономическата криза и последиците от нея, защита и гарантиране на социалните права на гражданите, пълноправното ни членство и усвояване на средствата от ЕС. В някои случаи се стига до абсурдни обвинения, а в други, въпреки неимоверните напъни на управляващите, обвиненията се пукат като балон още в досъдебната фаза. Всичко това води до насаждане на омраза, ненужно политическо противопоставяне и нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека.
  • Още по-абсурдни са вземаните под натиск мерки за процесуална принуда спрямо обвиняемите. Те очевидно не целят да „попречат на обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление" нито са съобразени с „имущественото им положение", каквито са изискванията на НПК. Определените мерки за гаранция от по 50000, 30000, 10000 лева и т.н. се разминават с всички приети критерии за съдебната практика у нас и европейските страни и целят унижаването и „притискането" на обвиняемите лица.

Още по-тревожно е, че тези действия се извършват в условията на засилена полицейщина, нарушаване на демократичните стандарти и грубо вмешателство на изпълнителната и законодателната власт в дейността на съдебната. Стана практика присъди да се „издават" от министри и политически лидери, да се настройва обществено мнение, да се фабрикуват обвинения и процеси. За съжаление някои представители на българската прокуратура стават волни или неволни съучастници на политическите преследвания. Изобилстват случаи на предварително изтичане на информация за предстоящи действия и намерения на обвинителите, на нарушаване на следствената тайна, на груби и в нарушение на закона процесуално следствени действия, на необосновани мерки на репресия. В последните дни сме свидетели и на груб натиск върху българските съдилища довел до „стискане на зъби за последно" и констатации, че „изявленията на министър Цветанов са истински натиск и манипулиране на българските съдилища", до декларации на редица съдебни институции.

Във връзка с това НС на БСП декларира:

  • Ние сме за отговорност на всички български граждани, но в рамките на нашето законодателство и европейските стандарти;
  • Ще се противопоставим енергично на всички опити за политически преследвания и нарушения на законите и ще осигурим защита на всички необосновано репресирани;
  • Ще подкрепим независимостта на българските съдилища от грубото вмешателство в тяхната работа и ще разкрием всички закононарушения в в досъдебната фаза на процесите;
  • Ще запознаем всички европейски институции с нарушенията на правата на гражданите у нас;
  • Ще се обърнем към всички областни и общински организации на БСП да защитят и отстояват правата на необосновано и незаконно уволнените и репресирани наши членове, симпатизанти и всички български граждани.