Съдебната власт трябва да се ръководи от закона, а не от внушенията и очакванията на правителството

Фев 27, 2010 Новини БСП 0 1260

  Националният съвет на БСП разписа задачите и етапите на подготовка на партията за изборите през 2011г

 

Националният съвет на БСП разписа задачите и етапите на подготовка на партията за изборите през 2011г.

 

Действията на съдебната власт и специално на съда трябва бъдат ръководени само от закона, от неговото точно и последователно прилагане, а не от внушения и от очаквания на една или друга от останалите институции в държавата. Това заяви членът на ИБ на НС на БСП  и депутат от Коалиция за България Янаки Стоилов на пресконференция по повод разгорелия се спор между съдебната и изпълнителната власт. По думите му  очакванията към съдебната власт са много по-големи, както в защитата на правата на гражданите, така и в противодействието срещу престъпността. „Това  обаче не е повод тя да бъде дискредитирана", отбеляза депутатът. Според Стоилов оценките на изпълнителната власт спрямо съдебната се възприемат като натиск. По думите му изявленията на вътрешния министър са в разрез с поетия от премиера Борисов ангажимент пред ВСС -  да бъде гарант на взаимното уважение между държавните институции. „Затова ние отстояваме независимостта, откритостта и отговорността на съдебната власт пред българското общество", изтъкна депутатът.

Янаки Стоилов обяви, че БСП започва широк обществен диалог за промяната в здравеопазването.  Основният принцип на тази промяна според социалистите трябва да бъде поставянето на пациента в центъра на здравната система и осигуряването на равен достъп на гражданите до здравни услуги. Стоилов изтъкна, че правителството е на път да ограничи достъпа до болнична помощ на над 1 млн. български граждани. „Подкрепяме протестите на гражданите срещу ограничаването на достъпа им до здравеопазване", каза членът на ИБ.

„След погрома, който се извършва в здравеопазването, може да се окаже, че трябва да говорим за създаване на здравеопазване", коментира председателят на Съвета по здравеопазване на НС на БСП Емил Райнов. По думите му правителството провежда хаотична реформа, без да отчита общественото мнение, позицията на синдикатите, работодателите, пациентските и професионалните организации. По думите на Райнов пациентът, а не Симеон Дянков трябва да бъде център на здравната реформа. От БСП са категорични, че действията на правителството водят до ликвидация и скрита приватизация на част от лечебните заведения.

Социалистите спешно искат да се актуализира бюджетът на НЗОК, да се разблокира резервът на касата и средствата за здравеопазване да стигне до нивата от 2009г. От БСП настояват още да се създаде статутът на защитени болници на базата на ясни критерии. Левицата е и против решението на комисията по позитивния лекарствен списък да се намали реимбурсацията на някои лекарства от НЗОК като например лекарствата за остеопороза, глаукома и паркинсон. Според Янаки Стоилов разходите за тези лекарства трябва да продължат да се поемат от НЗОК, а не да се удовлетворяват корпоративни интереси. Депутатът коментира, че увеличаването на цените е в интерес на производителите и търговците на лекарства, а разликата ще бъде заплащана от българските пациенти. Стоилов изтъкна, че управляващите са включили в Надзорния съвет на Здравната каса хора, които са представители на едрия фармацевтичен бизнес.

Емил Райнов обясни, че сегашният позитивен лекарствен списък действа от 1 юли 2009г., т.е. вече осем месеца. Той призова заместник-директора на Здравната каса да каже защо януари месец в касата има преразход със 7 млн. лв. за лекарства. „Седем милиона преразход при същия списък, при същия брой боледуващи в тази държава, при същия брой население. Това означава, че някъде има проблем и този проблем в никакъв случай не е при пациентите, които трябва да доплащат", заяви Райнов.

На днешното заседание на Националния съвет БСП започна и диалога по повод на предстоящите избори през 2011г.  Това обяви секретарят на ИБ на НС на БСП Катя Николова. Ръководството на партията разписа задачите, по които трябва да се работи и етапите на подготовка на партията за изборите. Направен е и анализ на състоялите се частични местни избори. В периода февруари - юни ще бъдат изготвени два документа - стратегия за подготовка за участие в изборите и правила за номиниране на кандидатите и оценка на досегашните кметове.

Катя Николова обясни, че до края на годината БСП трябва да има набор от кандидати за кметове и общински съветници, а номинациите ще се правят в началото на следващата година. При  подборът на кандидатите за кметове и общински съветници БСП ще се залага на личности с голям опит, добри професионалисти и с авторитет, които не са обвързани с негативни корупционни схеми. До края на годината БСП трябва да има своето конкретно виждане и за вида на коалиционния формат, с който ще се яви на местните избори. „Дали сме задача да се направи преглед на местните коалиции с оглед на това да видим в какъв вариант във всяка община е сработила коалицията, обясни Катя Николова.