Михаил Миков: Играта на стражари и апаши продължава, за да не се говори за бюджет или здравеопазване

„Обяснението е просто

„Обяснението е просто. Бюджетът не се изпълнява в държавата. Виждате какво става в здравеопазването. Трябва сериалът стражари и апаши да продължава с нови и доста пикантни случки". Така депутатът от Коалиция за България Михаил Миков коментира в парламента причината отново да се повдигне въпросът със смъртта на Ахмед Емин. Бившият вътрешен министър изрази опасенията си, че нещата около случая излизат извън рамките на правораздаването и минават само в рамките на политиката.

Михаил Миков напомни, че в разследването са участвали всички институции - Прокуратурата, Следствието, разследващите полицаи и представители на ДАНС. „Не смея да мисля, че този случай може да се ревизира година и половина след това, по преценка на министър-председателят", коментира Миков. По думите му Прокуратурата съвестно е квалифицирала и е приключила случая.Според депутата това, че ДАНС дава оценка на процесуално-следствени действия, извършени под надзора на прокуратурата, най-малкото е израз на липса на отношение за разделението на властите.

Относно твърденията на премиера, че има конкретни пропуски на МВР още в първите минути след смъртта на Ахмед Емин, народният представител от Коалиция за България допълни, че „веднага на мястото на престъплението бяха изпратени всякакви екипи, включително хора от следствието, не само от МВР, на място бяха прокурори, които наблюдаваха всички процесуални действия, така че една такава оценка е обща оценка за функционирането на системата".

Михаил Миков отбеляза, че от първия момент са тръгнали много версии и желанието на всички институции е бил случаят да бъде изчистен в почти невъзможни срокове, като се тръгне от експертизите, мине се през другите процесуално-следствени действия, разпитите на лица, които са имали контакти с Емин. „Всичко това беше свършено за едни много кратки срокове", обясни Миков. Той коментира и съмненията на ДПС, че не става въпрос за самоубийство. „Който твърди, той доказва. Нека ДПС да извади сериозните доказателства. Ако става въпрос за някакви отношения на г-н Емин, нека всичко това да се сложи на масата и да се извади. Но не може обществото постоянно да се лута между версиите и всички останали теми да са в рамките на внушени версии от всеки, който предполага нещо", заяви бившият вътрешен министър.

 „Толкова версии съм чувал, че не бих искал да влизам в нито една от тях", каза още Миков. Той беше категоричен, че е работено по всички възможни версии, включително г-н Доган е разпитван два пъти. Разпитвани са представители на ДПС. „Всеки от тях, който е имал и най-малка информация, е трябвало да я сложи на масата пред правосъдието", отбеляза Миков.  По думите му версията, че Ахмед Емин е трябвало да убие Ахмед Доган е несъстоятелна. „Тя е толкова състоятелна, като пусканите преди версии за подготвяне на атентат срещу Бойко Борисов. Още като беше кмет на София имаше такива версии. Пазих го като национално богатство и го опазих до изборите. Сега г-н Цветанов да отговаря", каза  депутатът от левицата. Миков заяви, че няма информация Емин да е бил агент, но добави, че дори и да е имал, не би я коментирал.

По повод изказванията на Камен Костадинов по-рано тази сутрин Михаил Миков коментира: „Не знам дали г-н Костадинов изразява официалната позиция на ДПС или участва просто в следващата серия от стражари и апаши, която трябва да отклони общественото внимание и да го върне в една тема, която е процесуално изчистена".

Попитан от медиите дали не се получава така, че камъните отиват в градината на БСП Миков каза: „Това е така и не само по този случай. Постоянно се търсят поводи БСП да бъде атакувана като основна алтернатива на управлението. Никой не иска дискусия за бюджета, за здравеопазването, а стражари и апаши - серия след серия". Миков изтъкна, че управляващите търсят поредица от сделки и подкрепящите ги партии в парламента. Иначе едно правителство на малцинството не би могло да функционира, ако няма такива сделки. „Само че те са на хартия, не са публични", отбеляза депутатът. Той не изключи управляващите да търсят подкрепа във всички фракции, във всички представители в парламента.