Кристиан Вигенин в Минск: Амбицията ни за Нагорни Карабах е постигане на траен мир

Юли 06, 2017 Новини БСП 0 1045

6.07.2017 г.

Специалният представител за Южен Кавказ на Парламентарната асамблея на ОССЕ Кристиан Вигенин представи дейността си пред Годишната сесия на асамблеята в Минск.

Вигенин подчерта като успех създаването на работни отношения със съпредседателите на т.нар. Минска група, която има мандат да съдейства за разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах и допълни, че усилията му са били насочени към по-добра координация и към постигане на по-сериозна роля на парламентарното измерение на ОССЕ, за да се използва ефективно по-голямата свобода и независимост на парламентаристите в този процес.

Специалният представител подчерта, че през целия период е бил в близък контакт с делегациите на Армения, Азербайджан и Грузия и е следил събитията в региона, въпреки че предсрочните избори в България са блокирали работата му за няколко месеца.

Кристиан Вигенин информира делегатите за намеренията си да посети Южен Кавказ през септември и да организира конференция за Нагорни Карабах по време на Есенната сесия на Асамблеята през октомври в Андора. Той сподели и идеята си да бъде инициирана парламентарна платформа за диалог, която да включи срещи на депутати, учени, млади хора, представители на неправителствени организации, журналисти по теми от общ интерес.