Дянков е вреден за България

Фев 22, 2010 Новини БСП в медиите 0 1876

Дянков е вреден за България

Дянков е вреден за България. Колкото по-бързо отиде там, откъдето е дошъл, толкова по-добре за държавата. Той не може да се справи с контрабандата на цигари, прехвърля отговорността от болната глава на здравата - това каза пред Агенция "Фокус" Корнелия Нинова, народен представител от Коалиция за България.
„Контрабандата на цигари расте по една - единствена причина: Дянков и екипът му в Агенция „Митници" не се справят. Няма как контрабандни цигари да влязат в България, ако не преминат границите, т.е. - митническа проверка. Обвинява „Булгартабак" за увеличението на контрабандата. „Като не знае - да му обясним: „Булгартабак" произвежда цигари за износ. Те пътуват от фабриките до границите с полицейски конвой, напускат територията на България след оформяне на документите и митническа проверка. Ако се връщат обратно, то те минават отново през митниците. Защо митниците допускат това? Може да е по две причини: защото не могат да ги заловят, или защото не искат да го правят. Аз залагам на второто. Т.е. кучето е заровено в неговия двор. Обещанието му, че ще намали контрабандата не се състоя, точно обратното. И понеже е безсилен, прехвърля вината на друг" - каза Нинова.
„Да припомня, че в наш предишен спор той е казвал, че в предишното управление „Булгартабак Холдинг" е управляван добре и е натрупал пари в резерв в размер на сто милиона лева, които ще послужат на компанията да се задържи на пазара. Само че - какво направи Дянков? Увеличи акциза, взе парите от сметките на „Булгартабак" и ги прибра в бюджета. Сега злепоставя името на компанията, за да я срине в публичното пространство. Няма случайни работи - нали в момента се избира консултант за приватизацията на „Булгартабак Холдинг"? Нали трябва да се продаде евтино? Нали трябва да се освободи пазар за чужди компании? Това поведение е антибългарско.
Обвинява ме, че като чуя „Булгартабак Холдинг" „скачам". Да, така е. Защото докато той е спирал наркотрафика в Колумбия, предприятието работеше добре и внасяше милиард и половина приходи в бюджета. Скачала съм, скачам и ще скачам, когато виждам как целенасочено се съсипва родното и държавно производство, за да влезе чуждо и да се отстояват частни интереси. Ще скачам, когато 2000 души се оставят без работа, когато се манипулира общественото мнение, когато се лъже и се бяга от отговорност. И когато човек, който няма никаква представа за какво говори, ми дава оценки и акъл" - каза Корнелия Нинова.