Докато не спрем вътрешните войни и не осъзнаем, че сме в една лодка, лодката може да се обърне

Фев 20, 2010 Новини БСП 0 1157

  Призовавам организациите от страната да проявят категорична нетърпимост към всяка проява на интригантство и разчистване на вътрешни сметки

 

Призовавам организациите от страната да проявят категорична нетърпимост към всяка проява на интригантство и разчистване на вътрешни сметки. Искам вашата подкрепа да не позволяваме повече да се уронва авторитетът и общественото доверие към БСП. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев се обърна към участниците в Националното съвещание с председателите на областните и общинските съвети на БСП. „Мненията, които предизвикват най-много и медийни, и партийни коментари, трябва да се чуват и уважават, но днес те представляват единствено и само себе си. Както един ден ще бъде с мен и с всеки друг от ръководството на партията", заяви Станишев. Лидерът на БСП попита в какво качество представители на партията ходят и разговарят с премиера Борисов, с какъв мандат, на какви теми и по какъв начин се информира ръководството за това. „Всички медийни атаки срещу ръководството на партията, исканията за оставки, включително на моята, смятам за целенасочени действия срещу БСП и нейните позиции", категоричен беше председателят на социалистите. Той изтъкна, че въпросът за лидерството е решен към момента, но може да бъде обсъден на всяко заседание на конгреса на партията.

Според Сергей Станишев БСП хаби излишна енергия във взаимни обвинения и така губи доверието на хората в страната. „Докато не спрем вътрешните войни и не осъзнаем, че сме в една лодка, лодката може да се обърне. И не ГЕРБ, а ние самите ще сме виновни", предупреди лидерът на БСП. По думите му вместо партията да се занимава със себе си, трябва да се фокусира върху начините как да бъде полезна за обществото. „Ако работим ефективно и в една посока, ще постигнем тези резултати, които очакват от нас избирателите и членовете на БСП", добави Станишев. Според него БСП може и трябва да се превърне в „обществен защитник" на хората. Тази задача БСП си поставя заради действията на новото правителство, което се стреми към цялата власт на всяка цена и с всички средства. Отстраняват се онези, които им пречат. „ГЕРБ води едновременно и дясно, и популистко управление", изтъкна Станишев. По думите му чувството, че се въвежда ред, арестите и масовите проверки се използват целенасочено, за да не мислят хората за най- важните си проблеми - страхът за работното място, спадащите доходи, несигурността за здравните услуги. Като показателни примери за политиката на правителството Станишев даде рекетирането на бизнеса с искането да опростят 10% от дължимите им суми, заявката за приватизация на болници, която направи Божидар Нанев в интервю за Ройтерс и което после оправдаха като грешка в превода. „Правителството на ГЕРБ посяга на социалните конституционни права на хората, води политика на отстраняване на държавата от социалните си задължения", категоричен беше Станишев.

Лидерът на социалистите напомни, че според резолюцията, приета от Конгреса, БСП трябва да бъде силна, критична и ефективна лява опозиция. „Това не означава опозиция на отрицанието и опозиция на ината", поясни Станишев. По думите му БСП е готова да признава постиженията на правителството. Левицата обаче категорично ще се противопоставя на такива политики като закриване на болници, отваряне на страната ни за ГМО, създаване на проблеми с еврофондовете заради политически чистки и липсата на координация, политически натиск над прокуратурата и съда, оклеветяване на членове на БСП.

Според Станишев промяната, от която БСП се нуждае, е в четири основни насоки. Първата е реализацията на левия проект на БСП, отстояването на социалните функции и демократичния характер на държавата. „Аз съм убеден, че левият проект в България е БСП и нейната активна политика, нейната сила за по-добро бъдеще на страната и на хората. Проектът е заложен в нашата програма и ние сме длъжни да го изпълняваме", категоричен беше Станишев. По думите му реализацията на проекта е възможна единствено чрез активни политики и привличане на хората в активна трудова възраст, както и работа с неправителствения сектор, синдикатите и браншовите организации.

На второ място Станишев посочи възстановяването на дееспособността и организационните възможности на структурите на БСП.

Трето е реалното изпълнение на решенията на заседанието на 47-ия конгрес от м. октомври миналата година.

Четвъртата насока е свързана с всички необходими политически и организационни дейности за спечелване на изборите през 2011 година. „Те са наша непосредствена политическа цел. Трябва да започнем работата и подготовката буквално от утре.", категоричен беше лидерът на БСП. По думите му успоредно трябва да започне и реализацията на цялостен преглед на партията, на участието на й в местната власт и местното самоуправление. Прегледът на организационното състояние на БСП следва да завърши с изграждането на предизборните щабове още през септември-октомври тази година. Станишев заяви, че ще отстоява конгресното решение кандидатурите в предстоящите избори да се излъчват след сериозни публични обсъждания и след вътрешнопартийни избори, а не в тесния кръг на партийните ръководства. Според него по този начин ще се даде много по- силна мотивация на симпатизантите и членовете на БСП за участие в кампанията и в самите местни избори.

 

 

 

 

 

Слово на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

на Националното съвещание с председателите на областните и общинските съвети на БСП

 

 

Уважаеми другарки и другари,

 

Добре дошли на всички на тази конференция с участието на председателите на общинските партийни съвети, на областните партийни съвети, на комисиите и на съветите на Националния съвет. Тя има голямо значение от гледна точка на реализацията на нашите политически задачи през тази година. Защото само ако сме едно цяло, ако работим ефективно и в една посока, ще постигнем тези резултати, които очакват от нас избирателите и членовете на БСП. Днес ние съществуваме в нова политическата среда, която няма нищо общо с модела на нормализация, диалогичност и толерантност, който беше развиван целенасочено през последните 8 години и постигнат от взаимодействието на правителствата, парламента и президентската институция. През последните години в България имаше политически консенсус, че трябва да вървим към преодоляване на противопоставянето, разделението и омразата, че трябва да бъдем водени от съгласието, диалога и единението в името на националния интерес на страна и в името на това да влезем в ЕС единни като общество.

 

БСП беше в основата на постигането на политиката на национален консенсус. Ние положихме тази основа през 1990 година, развихме и през 1997 година, с връщането на мандата, начело с тогавашния председател на партията Георги Първанов. Изстрадахме този процес, платихме своята цена, минахме през своя катарзис, ако щете, и като партия, БСП даде нещо много ценно на обществото - осъществихме идеята за националното съгласие. И днес аз вярвам, че всеки симпатизант на БСП има право на своето самочувствие, че именно нашата партия постигна това. И днес вярвам, че именно това е правилният път, по който трябва да върви страната ни и сега, и занапред. Трябва съвместно да разработваме общи политики и визии за бъдещето на България. Разбира се с различните политически нюанси и идейни противопоставяния. Но това е вярната посока, от която не трябва да отстъпваме.

 

Напомням това, защото в последните месеци докато се срещам и разговарям с много членове, симпатизанти, наши другари, усещам тяхното притеснение и объркване, и разколебаване. Знам, че в моменти като този, тежки моменти, всеки човек може да изгуби посоката. И затова искам да напомня накъде трябва да вървим, кое винаги ни дава сили да гледаме хората в очите, да имаме своето заслужено самочувствие - това, че преди 12 години намерихме сили да променим себе си, за да променим към по- добро обществото.

 

Днес ГЕРБ ни казва, че това, за което работихме ние, националното разбирателство, единение, съгласие, вече не са нужни на обществото. Че отново обществото трябва да е разделено на добри и лоши и ние, БСП сме от лошите.

 

Агресивно, брутално, ГЕРБ извършва подмяна на постигнатия модел на управлението в името на националните интереси и консенсус, с управление в името на разделението и в името на интересите на само една политическа партия, която претендира да е морален съдник на всички останали.

 

ГЕРБ води едновременно и дясно, и популистко управление. И ние никога не сме били изправени пред такъв опонент досега. Те наложиха и ново темпо на правене на политика. В сравнение с БСП, те са млада партия, имат своите предимства - по-мобилни са, по-динамични. Докато ние управлявахме държавата и партията си със заседания, политически съвети, партийни дискусии, те я управляват с смс-и, мобилни телефони и „от телевизора". Нямат притеснения и комплекси, че някой ще ги обвини в силов подход или в авторитаризъм. И затова действат безскрупулно, стремят се към цялата власт на всяка цена и с всички средства отстраняват онези, които им пречат.

 

Ние живеем в условия на „пермаментна кампания". Всеки ден обществото е заливано от новини - от полицейски акции до поредни „реформи". В потока на събитията, услужливо поднесени от много медии, в обществото се създава впечатлението за волево, динамично и гъвкаво управление. Чувството, че се въвежда ред, че един е обвинен, друг арестуван и всички са подложени на проверка се харесва на мнозинството от хората. Това се използва целенасочено и действа като своеобразен наркотик на хората, за да не усетят болката от най-острите им проблеми - страхът за работното място, спадащите доходи, несигурността за здравните услуги. На всичко управляващите имат прости и ясни отговори. Ще дам няколко примера:

  • ЕК пише, че се забавя работата по европейските фондове, че България има добро ниво на контрактуване, но не се изплащат средствата. Отговорът е ясен- саботаж на предишното правителство, което скрило писмата и затова нищо не е предприето. Нищо, че се доказа, че лъжат безогледно. Това всичко се замазва. Защото ще се измисли нов скандал, който да е стръв за медиите.

  • Вчера в отговор на актуален въпрос в Парламента от Атанас

Мерджанов за бездействието на Комисията за бедствия и аварии, която месеци наред дори не беше окомплектована и конституирана, министър Цветанов контрира - разпоредил съм проверка за средствата, изразходвани предишните години. Открит обаче остава въпросът - какво това помага на хората в Елхово, Ямболска област , където водата заля множество къщи?

  • Не плащат на фирмите за свършена дейност по договори с държавата? Отговор е прост- няма пари, предишните ги откраднаха. Държавата щяла да им превежда задължението си, ако намалят цената с 10 %. И възниква въпросът какво да правят фирмите- да намалят с 10 % заетите в тях, да намалят с 10 % заплатите или да намалят с 10 % социалните си плащания?

  • Министър Нанев в интервю за агенция Ройтерс изплю камъчето за целите на здравната реформа - приватизация на болниците. После това се обясни като „грешка в превода".

 

Цялата тази „злоба на деня" засега засенчва в очите на мнозинството българи същността на крайно дясната водена политика, която следва модели, отхвърлени и от Световната банка, защото това са модели отпреди световната криза. Докато първото правителство на СДС разгроми българското земеделие и го върна десетилетия назад, правителството на Костов приватизира индустрията на безценица, то правителството на ГЕРБ посяга вече и на социалните конституционни права на хората, води политика на отстраняване на държавата от социалните си задължения. Едновременно започнаха „реформи" - здравна, академична и редица други. Защото частният интерес трябва да надделее и тук. Въпросът обаче е, става ли дума за реформи или за поредна ликвидация с много тежки последици за хората в страната.

 

ГЕРБ създаде единнов модел на управление - създаде правителство на малцинството и под заплахата от предизвикване на нови избори държи „в шах" всички свои парламентарни партньори. Това управление се крепи не на ясна парламентарна подкрепа, а на политически шантаж и усещането за липса на алтернатива. Единственият начин подобен модел да успее, това е формулата - слаби съюзници, за да са послушни и постоянен обстрел на основния опонент - БСП, за да няма в обществото усещане за алтернатива. Всяка алтернатива е край на модела на това управление. Всяко укрепване на позициите на който и да е от парламентарните съюзници на ГЕРБ също е заплаха за неговото управление.

 

Ето защо се пишат и реализират вече близо 8 месеца всички сценарии за очерняне на БСП и на хора от нашата партия, ето защо са и всички други действия срещу техните „съюзниците", минали и настоящи. Защото, който се почувства сигурен в представянето си на евентуални предсрочни избори вече няма да бъде толкова послушен и унизително подчинен. Истината е, че ГЕРБ действа силово и до момента печели от това.

 

Няма съмнение, че тази атака няма да спре. Всеки ресурс и механизъм на държавата е поставен в услуга на това да мачка политическите опоненти на ГЕРБ. Работи се агресивно, един по един се отстраняват, (респектират) опонентите на всяко ниво - от национално до местно. Всеки, който ни помага - бил той експерт, общественик, бизнесмен, е подложен на натиск и усеща срещу себе си отпора не на кой да е, а на държавата.

 

Целта е БСП да бъде обезкървена, да ни поставят на колене, да загубим обществената си подкрепа и политическото си влияние. Трябва да осъзнаем едно - нашият опонент много добре използва властовия ресурс със всички позволени и непозволени средства, за налагане на своето политическо предимство. И действа без никакви скрупули в това отношение. За разлика от нас, не се притеснява от обвинения, че използва държавата за тясно партийни интереси и че си служи с удари под кръста. Ние никога не поставихме държавата в подчинение, в зависимост от нашата партия. Нито употребихме полицията, прокуратура, данъчните служби да работят за интереса на БСП срещу нашите политически опоненти.

 

В тази ситуация закономерно възниква въпросът - какво да е поведението на БСП като опозиция. Да се снишим докато премине вихрушката? Да се „откупи" всеки поотделно - депутат, бивш министър, кмет, други наши представители с едно „добро поведение" пред властта? Да търсим колаборация и да сме опозицията на „Негово величество"? Има и такива възгледи в партията. Някои другари смятат, че сме конфронтационни. Убеждават, че за нашите аргументи няма чуваемост, че трябва да изчакаме управляващите сами да се провалят. Искам да ви припомня обаче резолюцията на конгреса, че БСП трябва „да бъде силна, критична и ефективна лява опозиция".

 

Това не означава опозиция на отрицанието и опозиция на ината. Балансът винаги е труден. И отново ще дам конкретни примери:

 

  • Когато политиката на държавата целенасочено води към фалит между 150 и 200 болници и по този начин лишава от достъп до здравеопазване милиони българи, няма как да се съгласим. Напротив, противопоставихме се с всички демократични средства. Ако правителството се вслуша в нашите предложеня и спешно осигури финансирането на болниците на ниво от 2009 г., ако отмени наложените загробващи критерии за договори по здравните пътеки и започне обсъждане на законодателство за защитени болници, няма защо да се притесняваме и да кажем публично, че това е правилно действие.

 

  • Когато се предложи закон, който отваряше врата в полето на нашата природа за ГМО, категорично и с аргументи възразихме. След като при разглеждане на второ четене в комисията и след политическия и обществен натиск ГЕРБ се отказаха от лобистките по същество промени, не се притесняваме да им признаем този кредит- че се връща положението, което беше. Надявам се това да се потвърди в пленарна зала.

 

  • Когато България получи оценка за съответствие от ЕК по оперативните програми, трябва да го отчетем като успех за страната, който открива нови възможности за ускорено усвояване на европейските пари. Но няма да приемем лъжата, че досега средствата по оперативните програми били спрени и чак сега можело да се ползват. Няма да спестим и нашите притеснения, че заради политическите чистки, липсата на координация и атмосферата на страх конкретната работа по фондовете започва да буксува.

 

  • Когато МВР провежда операции срещу организираната или битовата престъпност, БСП може да бъде само на страна на държавата и гражданите, които искат сигурност и справедливост. Когато виждаме политически натиск над прокуратурата и съда, оклеветяване на членове на БСП от страна на правителството, няма да го спестим.

 

  • Ако премиерът Борисов е искрен в неговата заявена готовност да води сериозен разговор за реални антикризисни мерки, както предложи БСП, няма да бягаме от такъв разговор и ще предложим нашите конкретни идеи.

 

Наред с посочването и противопоставянето на грешките в управлението, важна наша задача е формирането на алтернативни политики, но на това ще се спра отделно.

 

КАКВО СТАВА В БСП И КАКВО ДА ПРАВИМ

 

БСП е в нова политическа ситуация, нужен ни е нов политически рефлекс, нова динамика на действие, защото ние не успяваме да отговаряме на темпото, което ни налага ГЕРБ.

 

Преди заседанието на 47я конгрес ние вложихме много енергия и обилно захранихме медиите с взаимни нападки. Но за съжаление и днес това продължава. Хабим безсмислени усилия във взаимни обвинения и губим ден след ден позиции. Каквито и идеи, позиции и политики да предложим, всичко отива в кошчето за боклук, докато основното, което чуват от нас са кавги, интриги и борба за власт. Губим доверието на хората в страната и на нашите собствени членове, които преживяват всичко това по много остър начин.

 

Всички при говорят за промяната. Изприказваха се какви ли не приказки. От кого ли не. При нас винаги е било нормално да има различни мнения. Но не и да се внушава, че тези мнения са тенденции или масови нагласи. Мога да ви кажа от срещите, които съм имал с наши членове, че хората най-болезнено реагират на разноговоренето. И смятат, че който е в телевизора е член на „ръководството" едва ли не представлява партията. Обаче социалистите не трябва да пропускат, че мненията, които предизвикват най-много и медийни, и партийни коментари, трябва да се чуват и уважават, но днес те представляват единствено и само себе си. Както един ден ще бъде с мен и с всеки друг от ръководството на партията.

 

Бих задавал и друг въпрос, в какво качество наши другари ходят и разговарят с премиера Борисов? С какъв мандат? Какви теми се обсъждат? По какъв начин се информира ръководството за това?

 

Докато не спрем вътрешните войни и не осъзнаем, че сме в една лодка, лодката може да се обърне. Ако все още хвърляме цялата си енергия в това да продължаваме да търсим изкупителна жертва заради резултата на изборите, накрая ще принесем в жертва партията. И не ГЕРБ, а ние самите ще сме виновни. Това е, което може стане, ако запазим подобен тип поведение.

 

Затова искам ясно да кажа, че смятам за всички медийни атаки срещу ръководството на партията, исканията за оставки на този и онзи и включително исканията на моята оставка, за целенасочени действия срещу БСП и нейните позиции в обществото в този момент! Въпросът за лидерството е решен към момента. Той може да бъде обсъден на всяко заседание на конгреса на партията, не само на редовния, но и на провежданите ежегодни.

 

И призовавам оттук нататък организациите от страната да проявят категорична нетърпимост към всяка проява на интригантство и разчистване на вътрешни сметки пред медиите. Искам вашата подкрепа да не позволяваме повече да се уронва авторитетът и общественото доверие към БСП. В името на максималната вътрешна консолидация, която ни е толкова нужна днес, когато сме под силен натиск, в името на подкрепата и защитата, която партията трябва да осигури на всеки свой член и всяка организация, не можем да позволим да пилеем енергията и ресурса си по този начин! Време е не председателя, а партията да даде ясен знак, че проявява нетърпимост към всеки, който уронва авторитета й в общественото пространство- това впрочем е записано и в устава на партията. Да създадем усещането, че сме заедно, че сме мобилизирани! Ако не го направим в тази ситуация, значи сме загубили политическите си инстинкти. Без да дадем отпор на политиката на взаимното охулване, няма да върнем доверието на хората в нас. Нека се критикуваме, но помежду си, на нашите форуми и събрания. В медиите - всички трябва да говорим за управлението на ГЕРБ и за нашите политики, за нашите алтернативи. В тази медийна среда - това е единствено печелившо възможно поведение за БСП.

 

Вместо да се занимаваме със себе си, да видим как да сме полезни на обществото. БСП може и трябва да се превърне в „обществен защитник" на хората днес, там където имат нужда от нас.

Трябва да търсим максимална вътрешна мобилизация на структурите по места, да имаме максимална мобилност и координация, за да запазим позициите си на всяко ниво. Правилната политика днес е да отстояваме всеки рубеж и да защитим всеки човек. Да изградим механизъм за отпор и противопосавяне на агресията. И отделна тема на действия на всички нива - от Националния съвет, през областните до общинските съвети- трябва да бъде противопоставянето на политическите уволнения и подкрепата на тези наши другари. Тука има още какво да се желае и направи.

 

Трябва да търсим и нов модел на поведение и навън - максимално широк диалог с външни партньори с цел недопускане страната да се върне трайно назад към разделението и противопоставянето. Трябва да търсим и нетрадиционни съюзници в името на отстояването на тези обществени достижения и принципи. Искам да ви споделя едно мое наблюдение. Откъде идва голямата сила и на ГЕРБ и на премиера Борисов в този момент? Защото никой с никого не си говори. Другите политически сили, синдикатите, работодателските организации, всички, говорят само с един източник - Борисов. Това генерира, засилва и мултиплицира силното положение на ГЕРБ. Докато положението не се промени и не започнем да търсим много по- широк диалог с НПО, съсловни, синдикални, работодателски организации, с други политически партии, трудно ще се преодолее сегашното състояние.

 

Промяната, от която всички се нуждаем, се състои от четири основни задачи:

 

  1. Реализацията на практика на нашия ляв проект. Отстояването на социалните функции и демократичния характер на държавата. Това днес в условия на криза, в условия на дясно управление, което провежда крайна либерална политика, е особено необходимо.

  2. Възстановяване на дееспособността и организационните възможности на структурите на БСП. Обновление, активност и ред в партията. Най-после - преодоляване на стъписването от изборната загуба.

  3. Реално изпълнение на решенията на заседанието на 47-ия конгрес от м. октомври миналата година. Днес, четири месеца по-късно, някои активисти или са забравили тези решения, или просто не искат да се занимават с тях.

  4. Извършване на всички необходими политически и организационни дейности за спечелване на изборите през 2011 година. Това е нашият политически хоризонт.

 

  1. По отношение на левия проект.

 

На тази тема много се говори. Аз съм убеден, че левият проект в България е БСП и нейната активна политика, нейната сила за по-добро бъдеще на страната и на хората. Не случайно дори много заявки за нови леви алтернативни проекти позаглъхнаха в последните месеци, защото опитът учи, че всеки такова начинание в крайна сметка е довеждало до неуспех. Може би затова нещата се връщат отново на вътрешнопартийния терен. Проектът е заложен в нашата програма и ние сме длъжни да го изпълняваме. Реализацията му е възможна единствено чрез активни политики и привличане на хората в активна трудова възраст, неправителствения сектор, синдикатите, браншовите организации за съвместна обществена дейност с БСП.

 

Промяната няма да се реализира, ако не се даде пример от Изпълнителното бюро и Националния съвет. Затова вече се реализира за първи път през последните десетилетия практиката на изнесени заседания на Изпълнителното бюро в различните региони на страната, които се съчетават с партийни и тематични срещи във всички общини на съответната област. Но това не е достатъчно. Разпоредил съм на секретаря по партийната дейност да подготви и реализира график на периодична и масирана политическа работа в регионите на членовете на Националния съвет и на депутатите от Парламентарната група, не само в техния избирателен район, но и в другите региони. Вярвам, че това ще бъде реална подкрепа и мотивация за нашите местни структури в този момент.

 

Вече работят новите Съвети на НС на БСП, които са структурирани огледално на органите на властта. Приет е и се реализира общ план за тяхната дейност за полугодието. И всеки четвъртък провеждам с председателите на съветите съвещания при мен за обсъждане на реализацията на този план и наши позиции по текущи актуални политически и управленски въпроси. Всекидневно председателите на съветите са длъжни да оценяват ситуацията, да формират позиции и да създават алтернативни предложения за решаване на проблеми, за наши леви политики в отговор на безотговорността на управляващите. Тук са председателите на тези съвети и те носят тази не лека отговорност.

 

В същото време - съветите няма да се справят без реално единодействие с областните и местните структури. Задължително е там, където не е направено, още до две седмици да се определят отговорници по секторните политики във всяко едно областно и общинско ръководство. По същите секторни политики, по които са и съветите на НС. И разбира се, трябва всички тези хора да се познават и да обменят нужната информация.

 

Още от другата седмица възстановяваме практиката на тематични заседания на НС, посветени на отделен сектор в политиката, както и дискусии с граждански организации по нашите идеи и проекти. Водещите теми, по които готвим нашите позиции и алтернативни политики за следващите месеци са следните: здравеопазване; икономическото положение на страната, антикризисни мерки и социална защита; състоянието на фиска и бюджетната политика; усвояването на средствата от ЕС; перспективите на българското земеделие. Необходимо е да се планират и да започнат още от март такива тематични дискусии и заседания на общинските съвети на партията. Партията трябва да се занимава с проблеми и политики, а не със себе си.

 

Питам се днес: колко общински партийни съвета обсъдиха проектобюджетите на общините, колко изработиха собствени политически позиции по тях и колко ги отстояваха в публичното пространство, пред медиите и гражданите - на живо чрез срещи или по телевизията? Тези, които не са го направили, според мен са длъжни да го направят буквално в следващата седмица.

 

Важно ни е да се планират и проведат през следващите шест месеца (като се започне от март) дискусии с професионални кръгове по техните злободневни проблеми. Няма реализация на ляв проект, ако не си върнем партньорството с активните кръгове на населението, с хората в най-активната трудова възраст.

 

Още много има да се желае от медийната ни политика и информационния обмен- и вътрешен, и навън. Вярно е, че през последните месеци има по- концентрирано говорене, по- активно говорене с много повече позиции, далеч не само защитни, но и касаещи управлението на ГЕРБ, каквато е работата на опозицията. Задължение на секретаря по медийната политика, пресцентъра и аналитичното звено на НС ще бъде ежедневно да изпращат в Областните съвети позициите на ИБ по актуалните политически въпроси, пълния текст на пресконференциите на ИБ и ПГКБ, опорни точки по горещите политически теми. Оттам към общините задължението трябва да бъде на Областните съвети. Същото обаче важи и в обратната посока. Трябва да има отчетност за това на какъв период, теми и какви позиции са отстоявани от БСП в съответните региони, особено в областните градове. Не може да се дава пресконференция веднъж на три- четири седмици, а през останалото време да ни няма. Още не сме овладели достатъчно добре технологията на провеждане на публични кампании и мултиплициране на нашите тези, достигането до повече граждани. Като пример: ние имаме кристално ясна позиция по проблемите на болниците, които са изправени пред фалит. Това засяга стотици общини в страната. Наред с това, аргументите, които звучат на национално ниво не е достатъчно да прозвучат в централните емисии новини. Трябва на следващия ден да се огласят, отчитайки местната конкретика, във всички тези общини. Трябва да се направят и местни срещи на партийното ръководство, на нашите депутати- това на много места се прави, но не съм убеден, че навсякъде е така. И обратно, когато има важен регионален проблем, значим за много хора, трябва да се научим да го изнасяме на национално ниво. Това също предстои да се научим.

 

  1. По възстановяване на дееспособността и организационните възможности на партията.

 

На първо място - наред с редовната отчетна кампания, която трябва да върви във всяка една община, трябва да се стартират и целенасочени заседания на основните ни партийни организации, посветени на тяхната жизнеспособност и дейност. До края на април е необходимо обобщеният анализ да стане отделна тема на заседания на Общинските пленуми, а до средата на май - на обобщаващи заседания на областните съвети. Една от задачите е възстановяването на ОПО и там, където от години ги няма.

 

Текущата отчетна кампания трябва да обхване отчети и обсъждане на свършеното от: партийните активисти и ръководители, кметовете на населени места, общинските съветници, кметовете на общините, народните представители, членове на областните партийни съвети, членовете на НС на БСП.

 

В рамките на тази кампания трябва да се извършат реалният преглед на членския състав, смяната на членските карти, преструктурирането на организациите там, където се налага - така, че структурите да могат да се събират, да реагират, да предлагат и да отстояват позиции.

 

Започваме една достатъчно сложна кадрова реформа в централата на „Позитано" 20. Ще търсим повече експертност, повече активност, повече политическа отговорност и повече творчество. Едно от нововъведенията е създаването на сектори по отделните направления на държавното управление. Вече се въведе и задължението две седмици в месеца организаторите на НС да се намират в регионите, за които отговарят. Тази реформа ще е недостатъчна без аналогични действия и по места. Не може промяната да се ограничи само в центъра. Нужно ни е да привлечем нови хора със свежи сили, съвременна подготовка и популярни в обществото.

 

До есента трябва да сме наясно реално с какви структури и с какви кадри разполагаме навсякъде.

 

 

3. По отношение на задачите от 47-ия конгрес.

 

Днес на всички нас са раздадени и материалите от заседанието на кногреса. От тогава минаха 4 месеца. Мисля, че си заслужава да припомним какво решихме да свършим и докъде сме стигнали.

 

Едно от задълженията на Секретариата на НС е много по- ефективно да започне да контролира изпълнението на решенията така, както се очаква.

 

Все още не е приет Етичният кодекс на партията.

 

Все още има народни представители, които по много седмици не ходят в избирателните си райони, както и кметове и съветници, които по цели полугодия не се срещат с избирателите си и с партийните организации и съвети.

 

Информационният обмен също не е достатъчно изчистен. Чак тази седмица излезе Информационният бюлетин с материали от м. Октомври и ноември. Част от областните и общински структури упорито отказват да използват материалите от електронните си пощи. Това се случва постоянно и послед се оплакват, че не се получавали материали. Има и такива членове на НС. Когато не могат да работя с новите технологии, трябва да се научат. Защото времето няма да търпи. Не е изградена и внедрена новата система за информационен обмен в партията.

 

И аз питам - как местните партийни съвети изпълняват решението всички позиции в местното самоуправление предварително да се обсъждат с партийните структури, с граждани и с експерти. И колко местни ръководства са въвели вече тази практика, което е и решение на Конгреса.

 

В нито една община все още не е изпълнено решението за изграждане на клубове за гражданска и политическа активност „Професионалист", включващи социалисти в активна възраст. Навярно се очаква да се изградят от само себе си. Това е един от пътищата за разширяване на нашето влияние сред активните слоеве, да засилваме нашите хоризонтални структури.

 

От следващия месец, с приемането на бюджета на партията, стартираме реално финансовата децентрализация на БСП. Тук обаче възниква въпросът - може ли това да е единствената тема на разговори между местните структури и центъра и може ли всички да искат толкова, че и 500 процента субсидия да имахме, нямаше да стигне. Собсидията е помощ за нашите местни структури. Знам, че в много общини те живеят в трудни условия. И затова ще се постараем действително да окажем такава реална помощ от държавната субсидия. Но тя няма да реши всички проблеми. А и разбира се трябват ясни критерии не само за нейното разпределение, но и също така за изразходването на тази субсидия.

 

Тук опираме до ефективността и на нашата политическа организация. Защото ние сме партия, която разполага с политически организатори и в централата, и във всяка една област. И трябва много внимателно да се огледа и от областните съвети, и от националното ръководство какво точно работят по цял ден, какв е ефективността? И трябва да има ясна отчетност за свършената работа за всеки месец.

 

Ние не за пръв път сме свидетели на забавяне или неизпълнение на конгресни решения. Но точно в този политически момент едва ли това е допустимо.

 

  1. По отношение подготовката за изборите през 2011 г.

 

Те са наша непосредствена политическа цел. Трябва да започнем работата и подготовката буквално от утре. Защото битката за всяка община, село, град, ще бъде тежка. Видяхте при провеждане на частичните избори на много места к