Петър Димитров представи декларация на ПГКБ пред парламента

Фев 19, 2010 Новини БСП 0 1837

Днес българите са най-бедни, най-болни, най-безработни от всички европейци, според социалистите България влезе преди три години в ЕС, но като най-бедната и най-неразвитата страна в Европа - по тази причина беше изключително важно страната ни да реализира догонващо икономическо и социално развитие

Днес българите са най-бедни, най-болни, най-безработни от всички европейци, според социалистите

България влезе преди три години в ЕС, но като най-бедната и най-неразвитата страна в Европа - по тази причина беше изключително важно страната ни да реализира догонващо икономическо и социално развитие. Това каза зам.-председателят на  ПГКБ Петър Димитров, докато представяше декларацията на левицата в Парламента. С темповете си на развитие през последните години България се развиваше относително успешно и влезе в тройката на най-динамично развиващите се икономики в ЕС, се казва още в документа. За съжаление икономическата криза прекъсна тази позитивна тенденция, заяви Димитров. По думите му данните за България са драматични. БВП през 2009 г. е намалял с 5,1 %, а само за последното тримесечие на 2009 г. - с 6,2%, размерът на чуждите инвестиции е намалял над два пъти, галопиращо расте безработицата. От септември до края на миналата година нови 84 000 българи са изгубили поминъка си, а за цялата 2009 са общо 182 000, коментира народният представител.

Днес българите са не само най-бедни, най-болни, най-безработни от всички европейци. Те са по-бедни, по-болни и по-безработни от българите през 2008 г. Народът не е цифра, зад всяко число стоят  живи, истински човешки съдби, беше категоричен Димитров.

От НАП и митниците се очакваха допълнителни милиарди, вместо това приходите на митниците падат с 23,6 на сто спрямо 2008 г. При ДДС спадът е с 41%, а при митата - с 45%, като намалението на стокообмена не е толкова драстично - 29%. Откъде е тази разлика, господа управляващи?! Къде са парите, господин Дянков?! - попита депутатът.

Димитров изрази тревога, че социалното напрежение расте. Той декларира, че Коалиция за България е отворена за конструктивен антикризисен диалог в името на оцеляването на хората и извеждането на икономиката от тежката и продължителна криза.

 

Пълният текст на декларацията изтеглете от тук.