Драгомир Стойнев: Трябва да се мисли за всички пенсионери и да има преизчисляване на всички пенсии

Георги Гьоков: Пенсионерите имат право на по-достоен живот, но не получават адекватно отношение от управляващите вече 7 години

„Трябва да се мисли за всички пенсионери и да има преизчисляване на всички пенсии. Но миналата седмица управляващите отхвърлиха това предложение. Сега казват, че мислят за хората с най-ниски пенсии“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той припомни изказване на народния представител от ГЕРБ Светлана Ангелова, в което е заявила, че „лицата с по-малък принос в осигурителната система трябва да се изравнят с тези с по-голям принос“. „Т.е. тези, които най-малко са допринасяли за осигурителната система, сега ще им вдигаме дохода, за да се изравнят с тези, които са били коректни. Това е нарушение на основния пенсионен модел у нас – равнопоставеност и солидарност“, подчерта Стойнев. „Ние ще искаме 300 лв минимална пенсия, така, както вие обещахте и не го изпълнихте. От „БСП за България“ всичко, каквото обещаем, го слагаме на масата, а вие лъжете избирателите“, обърна се Стойнев към управляващите.

Георги Гьоков: Пенсионерите имат право на по-достоен живот, но не получават адекватно отношение от управляващите вече 7 години

„Пенсионерите имат право на по-достоен живот, но няма адекватно отношение към това им право от страна на управляващите вече 7 от последните 8 години. Така мислят и близо 2 милиона и 300 хиляди пенсионери и около 3 – 4 милиона бъдещи пенсионери“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков. Той подчерта, че БСП винаги е изразявала готовност за обсъждане на различни варианти за повишаване доходите на възрастните хора, включително предложени и от други политически сили. Гьоков обясни, че с внесения от Министерски съвет законопроект се променя чл. 10 от Закона за Бюджета на ДОО, с което се предвижда минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври. По неговите думи това увеличаване се мотивира с желание за „подобряване адекватността“ на пенсиите за трудова дейност. „За каква адекватност на пенсиите като цяло става въпрос, като 2 млн. пенсионери остават извън обхвата на това предлагано увеличение?“, попита депутатът от левицата. Според него приемането на това предложение ще постави една група пенсионери в изключително неравнопоставено положение. „БСП за България зачита и подкрепя спазването на принципа на равнопоставеност, заложен като основен в Кодекса за социално осигуряване и счита, че не следва да има изравняване на пенсиите за лицата с различен осигурителен принос“, каза още Гьоков. Той е категоричен, че всички законодателни инициативи за промени следва да бъдат разгледани наведнъж, за да не се стига до многократни изменения на осигурителното законодателство. „Длъжни сме да направим това увеличение на всички пенсии, защото хората гледат и няма да ви го простят, особено на по-малкия партньор, който обещавайки не само 300 лева минимална пенсия, но и преизчисляване на всички останали, успя да излъже много хора в пенсионна възраст да гласуват за тях“, коментира той. По неговите думи БСП изразява готовност да участва на политическо и експертно равнище с предложения и становища за повишаване на ефективността на пенсионноосигурителната система. „Защото българският пенсионер е поставен в незавидно положение! Нали дори премиерът Борисов призна, че се плаща в пъти повече пари за бежанците, отколкото за пенсионерите. Даже изчисли, че средно по около 500 евро на месец се дават за издръжка на един бежанец, докато пенсията на един български пенсионер е около 150 евро на месец. Сигурно обаче смята средната пенсия в България, или пък обещаната, но не дадена от по-малкия коалиционен партньор“, каза още той.

Гьоков посочи, че според средносрочната прогноза на правителството при приемането на бюджета за 2017 г., следващите три години всички останали пенсиите ще растат по „швейцарското правило“ - със средно около 2, 5 % на година. „Тоест не се предвижда някаква съществена промяна в размера им. И на тоя фон не е за хвалба, че от 1 октомври 2017 г. броят на пенсиите с минимален размер ще се увеличи на около 800 000, или около 37,8 на сто от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. Т.е. Повече от една трета от всички пенсионери ще получават минималната пенсия“, обясни той. Гьоков допълни, че между първо и второ гласуване „БСП за България“ ще направи предложения, с цел още по-голямо подобряване адекватността на пенсиите за трудова дейност.

Надя Жекова: Хората, които работиха повече от 40 години, сега получават 210 лв пенсия

„Хората, които работиха повече от 40 години, сега получават 210 лв пенсия. В момента минималната пенсия е 161,38 лв. От 1 юли ще стане 180 лв. Това ще доведе до масовата практика да се укриват доходи и да се правят минимални вноски“. Това заяви народният представител от левицата Надя Жекова. По нейните думи в нито едно от изказванията на управляващата партия не се е чуло думата „извинявай“. „Извинете, български пенсионери, за това, че нарушаваме принципа на солидарност и на равнопоставеност. Извинете, че преди изборите ви обещаваха 300 лв минимална пенсия, с които спечелиха избори, а сега се оправдават за тези си обещания. Извиняваме се на всички работещи, които чинно си внасят осигурителните вноски върху по-високи доходи, а в крайна сметка – работиш, не работиш, това получаваш“, коментира Жекова.