БСП настоява правителството да изтегли Закона за ГМО

  Искаме да призовем правителството - да използва правото си на вносител, с което да изтегли Закона за ГМО

 

Искаме да призовем правителството - да използва правото си на вносител, с което да изтегли Закона за ГМО. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от Коалиция за България Петър Корумбашев. Той обясни, че по този начин няма да бъде необходимо да се приема и мораториум върху освобождаването в околната среда и отглеждането на ГМО на територията на  България.

Според Курумбашев предложеният от управляващите мораториум за ГМО е поредното „шменти-капели". „Това е тичане на правителството пред вятъра, без дори в случая да знаят от къде духа този вятър", възмути се народният представител. Депутатът обясни, че от Коалиция за България са поискали да отпадне от дневния ред тази точка, тъй като трябва първо да се знае какво се забранява, в какъв вид се приема законът и едва след това - за какво се въвежда този мораториум.

Курумбашев коментира разнопосочните политики на правителството: „Казахме, че ще има референдум за турски език за новините и го отменихме. Казахме, че ще повишаваме пенсионната възраст и го отменихме. Казахме, че ще има здравна реформа и я отменихме или почваме да я отменяме. Въведохме предложения за ГМО и сега въвеждаме мораториум върху използването на ГМО. Доведе се Илиян Михов за вицепремиер и след това си отиде. Всичко това започва да ни прилича на играта „тука има тука нема". Резултатът е, че само един човек знае, къде е топчето, а хората, които наблюдават им изчезват парите".