Борбата с престъпността не трябва да става за сметка на личния живот на гражданите

  Ограничаването на правата на гражданите със ЗЕС е много по-голямо от сигурността, която може да гарантира, заяви от парламентарната трибуна Антон Кутев   Усилията на правителството за борбата срещу организираната престъпност се ползват с пълната политическа и обществена подкрепа, включително и нашата

 

Ограничаването на правата на гражданите със ЗЕС е много по-голямо от сигурността, която може да гарантира, заяви от парламентарната трибуна Антон Кутев

 

Усилията на правителството за борбата срещу организираната престъпност се ползват с пълната политическа и обществена подкрепа, включително и нашата. Тези усилия обаче не бива да стават за сметка на свободите и на личния живот на гражданите. Това заяви в парламента народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова.

От левицата изразиха несъгласие с някои от текстовете в Закона за електронните съобщения. На първо място социалистите не одобряват разширяването на обхвата на престъпленията, които законът касае. „Настояваме да останат само тежките престъпления", заяви Нинова. От Коалиция за България смятат, че срокът за съхранение на събраните данни не бива да бъде 12 месеца, а половин година, което е минималният допустим срок по европейската директива. „Не сме съгласни да се разширява обхватът на органите, които могат да издават разрешение", каза още Корнелия Нинова. Според нея трябва да остане сегашното ниво на окръжни съдилища и да не се разширява с всички районни съдилища в България, както и упълномощени от тях допълнително съдии.

Според Антон Кутев темата за окръжните съдилища и за това, кой издава разрешенията, създава огромни трудности, предвид функциониращата съдебна система. По думите му се увеличава изключително много обемът на съдиите, които ще издават разрешителни. „Това е много сериозен проблем и представлява реална заплаха за сигурността на гражданите", посочи депутатът. По думите му тази информация може да тече по най-различни канали и това също е огромен проблем. „Настояваме да се въведе задължението и съдилищата, и полицейските органи в срок от 24 часа да уведомят гражданите и организациите, които са следени защо са следени и по чие искане", заяви Антон Кутев. Според депутата от левицата ограничаването на правата на гражданите със Закона за електронните съобщения е много по-тежко от сигурността, която можете да им се гарантира.