Драгомир Стойнев: Властта е лицемерна спрямо безработните

Фев 16, 2010 Новини БСП в медиите 0 1564

Интервю на Искра Милева за вестник "Дума"- Г-н Стойнев, по колко души излизат на ден към трудовите борси? - По наша информация за януари се очаква бройката на тези, които остават без работа, да е достигнала 30 000 души

Интервю на Искра Милева за вестник "Дума"


- Г-н Стойнев, по колко души излизат на ден към трудовите борси?
- По наша информация за януари се очаква бройката на тези, които остават без работа, да е достигнала 30 000 души. Това означава, че безработицата за януари е 10 на сто. Предишното правителство остави безработицата на 7,29%. За декември тя достига 9,13%. Нормално е да е притеснително това, че броят на незаетите за януари достига 10 на сто.
- За какво говори това?
- Това означава, че за шестте месеца, откато е на власт новото правителство, без работа са останали 95 000 души. Така се връщаме на нива на безработицата отпреди четири години. Тоест всичко, което предишното правителство е направило за четири години, е отишло на вятъра и е съсипано. Това ни кара да сме сериозно притеснени, че кабинетът не обръща никакво внимание на социалната си политика. Занимава се с операции като "Октопод" и заменки. Но все пак това, което касае бъдещето на хората и ги кара да се чувстват несигурни за работата си, явно не вълнува властта. За съжаление правителството не отговаря на актуалните проблеми на хората и не търси решение за тях.
- Защо?
- Това правителство се води за дясно и е съвсем "нормално" социалната политика да не е техен приоритет. Именно затова ние настояваме парите, които се дават от държавата за социална политика, да не се смятат за тежест. Защото това е инвестиция в хората, за да им се помогне да оцелеят в тези трудни времена. В България финансова криза нямаше, нямаше фалити на банки, нямаше опашки пред гишетата. Икономическата криза обаче нямаше начин да бъде избегната. Но проблемът сега е, че правителството не вижда социалната буря, която тепърва се задава и не е наясно, че държавата навлиза в социална криза.
- Ще се справи ли властта?
- За социалната криза трябва отделен подход, коренно различен от този при финансовата криза. Правителството, дали защото не разбира проблема, дали защото не иска да обърне внимание на тези хора, или защото смята, че оттук няма да извлекат някакъв дивидент, както да речем справянето с престъпността, не прави нищо. Но трябва да отчете, че това са 368 000 души. Синдикатите са притеснени. Дори те повдигнаха темата, че тези 11,4% заложена безработица в бюджета вече са достигнати. Бизнесът алармира, че освобождава квалифицирана работна ръка. Браншовете вече говорят за 20 на сто безработица в края на годината.
- Колко души са това?
- Над 740 000. Това трябва да сигнализира, че вече трябва да има подход ден по ден до края на тази година какво да се прави с тези хора и да се намери алтернатива за тях. Така или иначе кризата един ден ще отмине. Затова трябва да има план отсега за следващите 4-5 години, за да се възстанови поне половината от нивото на пазара на труда от това, което остави предното правителство.
- Какво ще стане с тези хора. Дали няма да стигнат до извънза-конови действия?
- Напълно е възможно. Основният доход на домакинствата в момента е
формиран от заплати и от пенсии. Това е първото правителство, което замрази и двата вида доходи. Представете си един човек на 50 години, който е съкратен и е почти невъзможно да си намери достойна работа, какво ще е унижението му, когато се прибере вкъщи и не може да отговори на елементарните нужди на децата си. Какво друго му остава, освен да прибегне до извънза-конови действия. А, ако има да плаща и кредит. Тази съвкупност от проблеми може да доведе до нарушаване на спокойствието в страната. Това не го заявяваме само ние, а и синдикатите.
- Именно. В тази връзка много хора, които имат стаж за пенсия, но ненавършени години, сега са съкратени. Какво им остава на тях?
- Тези хора ще стават все повече и повече. Проблемът е, че с изключително погрешната политика, която се води, ще се стигне до обезлюдя-ване на цели региони. Имам предвид политиката с болниците, икономиката, социалната сфера. Много хора ще бъдат принудени да се заемат с каква ли не работа, само и само да си навършат годините за пенсия.
- Какво е решението на този проблем?
- Ние предложихме да е възможно хората да се пенсионират по-рано, за да не се стига дотук. Още повече в някои скандинавски държави правят точно това - стимулират възрастните хора да се пенсионират по-рано и така те освобождават работно място за по-младите. Защото веднага идва въпросът в момент на криза какво правим с младите хора. И какво правим с хората над 55 години, които губят работата си. За съжаление няма никаква чуваемост от правителството. Нещо повече, дори за такива инициативи като активните мерки за пазара на труда, в това число и за преквалификациите, не се мисли. Миналата година имахме ресурс от 190 млн. лв. Тази година тези пари са само 65 млн. лв. Това показва едно лицемерие спрямо хората, които остават на улицата, и нежелание да им се помогне, а хората са принудени да се оправят сами. Затова дори не мога да кажа дали това правителство е дясно. Защото едно дясно правителство би се погрижило за тези хора. Този кабинет изобщо не иска да се вслуша в проблемите на безработните. А основният им аргумент е, че видите ли, предишните изядоха парите.
- Това обяснение не е ли вече доста изтъркано?
- Не само това. Просто ние нямаме нищо общо с този бюджет. Всеки един бюджет на 1 януари е с нула приходи и нула разходи. Малко е странно ние да изхарчим пари, които още не са събрани. Ако хората искат да видят кое сме изяли ние и това, което "сме оплюска-ли", нека да го видят във фискалния резерв. Тези пари, които уж сме "изяли", сега властта може да изразходва, но нека го направят с конкретен план.
- Защо няма пари за преквалификация?
- За да има, трябва правителството да има желание да помогне. Няма нито една нова мярка, която да се различава от това, което завариха. Вече трябва да се радваме, ако нещо не се разруши, камо ли нещо да се надгражда. В тази връзка много се спекулира с европейските фондове. Те не трябва да бъдат алтернатива на националното съфинансиране. Те са помощ за националната политика, ако не достигат средства, но не могат да заместят националното финансиране. Не може да се обяснява само за оперативните програми. Там подходът е друг, защото се кандидатства с проекти. Един човек не може да кандидатства сам с проект за преквалификация например. Това трябва да го направи работодателят му.Ако той не се кандидатира и не подаде документи, какво са виновни работниците. Трябва веднага да се реши какво се прави по този въпрос. Все пак се въвеждат нови технологии, може да има нови производствени методи, чрез които чужди инвеститори да стъпят на нашите пазари. Те, естествено, ще искат квалифицирана работна ръка и ние трябва да отговорим на това търсене. Управляващите трябва да разберат, че ще им излезе много по-евтино сега да инвестират в тези хора, отколкото след това.
- Не е ли видно, че няма социална политика? Наскоро бе орязана една цяла сфера в системата на отбраната.
- Да, и тук се вижда нежелание да се обърне внимание на социалната политика. Какво толкова пречи на един военен, който е работил през всичките години трудов стаж, да може да закупи да речем апартамента си на преференциална цена. Още повече, че в момент на криза цените на недвижимото имущество падат. Нищо не пречи да се направи подобен жест от страна на държавата. Но и тук няма желание, а после искаме да имаме професионални и добре обучени кадри.
- Според вас в ГЕРБ има ли цялостна визия за решаване на проблемите в обществената сфера?
- Разбирам колегите от социалната комисия. Те правят всичко възможно да замажат гафовете на управляващите. Но фактите говорят сами. Дори има определени райони, в които е "указано" колко трябва да е безработицата и доколко бюрата по труда да не я превишават като статистика. Това е политиката на ГЕРБ в днешното ни време. Но въпреки това ние сме готови да помогнем на властта в социалната сфера, защото точно тук не трябва да се делим на управляващи и опозиция.
***
ДРАГОМИР СТОЙНЕВ е завършил финанси в Сорбоната. След това е координатор и съавтор на първия икономически доклад за президента Георги Първанов. По време на предишния кабинет е икономически съветник на премиера Сергей Станишев. Зам.-председател e на младежкото обединение в БСП