Правителството върви към приватизация на социалната сфера

Фев 16, 2010 Новини БСП 0 1741

  БСП се противопоставя от самото начало на начина, по който управляващите подхождат към реформата в здравеопазването

 

БСП се противопоставя от самото начало на начина, по който управляващите подхождат към реформата в здравеопазването. „Това не е реформа, а ликвидация на голяма част от общественото здравеопазване в България" заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията в Благоевград. Според лидера на социалистите политиката на правителството води към ликвидация на голяма част от болниците, към умишлен и изкуствен фалит. Той напомни, че новите критерии,  които бяха вкарани от НЗОК, са в противоречие с Националния рамков договор. Едновременно с това се ограничава финансирането на болниците чрез въвеждането на делегираните бюджети. Около 150 болници са получили с 40% по- малко финансиране в сравнение с 2009г. По думите на Станишев целта на реформата ясно е била заявена от министър Нанев, а именно  - приватизация. „Докато Костов приватизира икономиката, това правителство води към приватизация на социалната сфера и на отказ на държавата от основни функции", заяви бившият премиер.

Социалистите са категорични, че реформа в здравеопазването е необходима. Но тя трябва да бъде финансово и логистично  осигурена, да изхожда от интересите на хората и от принципите, залегнали в конституцията за достъпно здравеопазване. Станишев напомни, че още преди няколко седмици БСП призова правителството незабавно да спре авантюрата, която е започнало в здравеопазването и да гарантира финансиране на нива от 2009г. Председателят на ПГКБ обяви, че БСП готви  конкретни предложения за закон за защитени болници.

Станишев изтъкна, че идеите на социалистите не бяха одобрени от управляващите, особено от идеолога на всички ликвидационни реформи Симеон Дянков. От изявленията на Бойко Борисов от вчера обаче личи, че премиерът се е вслушал в не малка степен в позициите на БСП. „За сега обаче това са само пожелания. Ние искаме да видим конкретни действия от правителството", заяви Станишев.

По повод състоянието на Булгартабак председателят на БСП напомни, че към края на мандата на предишното правителство дружеството е имало по свои сметки 100 млн.лв. и е държало устойчив дял от около 53% от пазара на цигари. По думите на Станишев управляващите са използвали част от тези средства, за да закърпят бюджета. Това на практика декапитализира дружеството и понижава стойността му при приватизация. Лидерът на БСП каза още, че независимо от обещанията на министър Дянков, делът на контрабандните цигари на пазара е скочил значително с около 40%. Въвеждането на по- високи акцизи за цигарите ще доведе до увеличаване на цените и до допълнително понижаване на пазарния дял на Булгартабак. „Вече стои въпросът за оцеляването на Булгартабак", заяви Станишев. По думите му съществуват сериозни намерения да се удължи срокът на продажба на цигари произведени през 2009г. Това допълнително ще постави Булгартабак в неконкурентна позиция, защото  големите муилтинационални производители разполагат с достатъчни количества, за да продължат да присъстват на пазара до средата на годината. Булгартабак обаче не разполага с такива количества. „Общият извод е, че правителството умишлено води Булгартабак към свиване на пазарния дял, по- ниска конкурентноспособност и към фалит", заяви лидерът на БСП. Според него крайният резултат ще е приватизация на един от важните държавни активи на много занижени цени.

Корнелия Нинова обърна внимание на факта, че една от фирмите, които искат да участват като консултанти по приватизацията на Булгартабак холдинг е СИБанк. „Питаме това ли ще бъде консултантът по приватизацията на холдинга, кога ще има приватизация, по какви критерии, по кой метод", каза Нинова. По думите й хората искат да знаят ще загубят ли работните си места и какво е бъдещето на фабриката в Благоевград. Тези въпроси БСП има намерение да постави и в парламента. „Хората нямат информация какво ги очаква. Управляващите ги лъжат, че ще изплатят сумите за реколта 2009, за да успокоят напрежението", каза още Нинова. По думите й това няма как да се случи, защото в закона за бюджета са заложени 80 млн.лв. за тютюнопроизводителите при необходими суми от 118 млн.лв.

Според Корнелия Нинова управляващите нямат смелостта да кажат на хората, че за ГЕРБ тютюнопроизводството не е приоритетен сектор и нямат политика как да съхранят и развиват сектора. Депутатът от Коалиция за България обясни, че след 2010г. тютюнорпоизводителите ще могат да ползват суми само ако отглеждат тютюн върху 10 или повече декара площ или ако са били тютюнопроизводители през последните три години. „Не е необходимо да се регистрират като земеделски производители, но е задължително да се регистрират като тютюнопроизводители по Фонд Тютюн", уточни Нинова. По думите й сериозен проблем пред тютюнопроизводителите е драстичното увеличаване на прага на самоосигуряване. „Управляващите да кажат на хората какво са им приготвили след 2010г.", призова Нинова.

В Благоевград Сергей Станишев коментира и информацията за разговори, които са водени между българското правителство и САЩ във връзка с инициативата за противоракетна отбрана. Станишев напомни, че предишното правителство не е водило под никакви форми разговори по темата. „Винаги сме изхождали от интересите на националната сигурност на България", подчерта лидерът на БСП. По думите му всяка подобна инициатива трябва ясно и публично да бъде обсъдена, а не да се водят задкулисни разговори на неизвестно ниво, с неясен мандат. Според Станишев темата пряко засяга сигурността на страната, геополитическата позиция на България и отношенията с целия регион. По тази причина БСП инициира изслушване в парламента на министрите на отбраната и на външните работи. Станишев беше категоричен, че не може подобни преговори да се водят без знанието на президента, без мандат от Консултативния съвет по национална сигурност, без знанието на парламента. „Не е ясно дали става дума за двустранна инициатива между САЩ и България или за обща НАТО-вска политика", каза още бившият премиер. По думите му е важно да се отчитат и потенциалните рискове за страната. „Ясно е каква би могла да бъде реакцията на Русия", коментира Станишев. Според него трябва да се проучи опита в Полша и Чехия, където се е стигнало до отказ в резултат на внимателен анализ и реакция на общественото мнение. „С такава тема експерименти, недомлъвки и лековат подход е неприемливо", заяви лидерът на БСП. По повод изявлението на Бойко Борисов, че въпросът ще бъде съгласуван с ЕК, Станишев изтъкна, че ЕК и ЕС нямат нищо общо с подобна тема и инициатива.

Областният председател на БСП-Благоевград Йорданка Слатинска обобщи провелите се срещи на ръководството на БСП с партийния актив от Благоевградска област. „Много от  въпросите, които вълнуваха нашите членове от дълго време, получиха отговор", заяви Слатинска.