Управляващите се опитват зад гърба на гражданите да прокарат идеята си за контрол чрез интерфейс

Фев 15, 2010 Новини БСП 0 1306

Борбата срещу престъпността не трябва да става за сметка на отнемането на граждански права, занижаване на контрола по следенето и създаване на опасност за злоупотреби със събираната информация

Борбата срещу престъпността не трябва да става за сметка на отнемането на граждански права, занижаване на контрола по следенето и създаване на опасност за злоупотреби със събираната информация. Това заяви депутатът от Коалиция за България и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Корнелия Нинова на среща с журналисти. „Не сме против техническите средства за разкриване на престъпления. Но сме против третирането на гражданите като престъпници", добави представителят на гражданското сдружение „Електронна граница" Делян Белчев.

Според Белчев проектът за Закон за електронните съобщения, предложен от мнозинството, е написан лошо и създава риск за гражданките свободи и възможност за злоупотреби. По думите на специалиста законът позволява да бъде прескачана системата за контрол. Белчев обясни, че чрез т.нар. интерфейс в МВР в реално време може да постъпва информация, за която няма разрешение. Евентуално в последствие могат да се уведомяват операторите и парламентарната Комисия за защита на данните. „Контролът остава в ръцете на МВР", добави Белчев.

Корнелия Нинова изтъкна, че думата „интерфейс" на практика се заменя със синоним, преместен в друга точка на законопроекта. Според депутата мнозинството се опитва да прокара идеята си зад гърба на гражданите, заменяйки  „интерфейс" с определението „система от мониторинг център". Според Делян Белчев мониторинг центърът позволява следенето на трафични данни - това са поведенчески данни, които дават информация къде се намира човек, с кого се среща, с кого и какво говори. Нинова призова управляващите категорично да заявят дали се отказват от идеята си за интерфейс или публично да я защитят.

Белчев изтъкна, че МВР и сега има достъп до информацията от операторите чрез Закона за СРС. Занимавайки се с темата за следенето, на практика новият ЗЕС дава възможност да бъде заобиколен действащия Закон за СРС. Така според специалиста се олекотява проследяването.

Чрез новия законопроект МВР получава възможността да задължи операторите да въведат системата за следене за своя сметка. С разходите обаче операторите ще натоварят потребителите. Така според Белчев ефектът, който се получава е: намаляване на гражданските права и допълнителни разходи за хората.

Представителят на „Електронна граница" обясни, че законопроектът, внесен на първо четене разрешава проследяване в значително повече случаи - в около 95% от престъпленията. Разширява се и групата от съдии, които дават разрешение за проследяване, което създава опасност хора без опит да дават подобно разрешение. Веднъж отказано, то може да бъде позволено от друг съдия. Разширява се броя на службите, които могат да искат информация.  Въпреки, че преди второто четене законопроектът е променен в посока на по- тежки престъпления, отново се посочват 30 изключения.

„Законопроектът във вида, в който го предлага мнозинството, не съществува в нито една европейска държава", каза още Делян Белчев. Той обяви, че „Електронна граница" ще потърси начин да се обърне и към Конституционния съд.