БСП: Българските деца се нуждаят от нашите единни и упорити усилия

ДЕКЛАРАЦИЯ на ПГ на „БСП за България”

ДЕКЛАРАЦИЯ

На ПГ на "БСП за България"

Днес е 1 юни – Денят на детето, да си припомним, че нашето задължение, че ние сме избрани и сме призвани да работим за бъдещето на нашите деца.

Нека не забравяме, че всичко онова, което правим в Народното събрание, което гласуваме, като законопроекти, политики, ще остане не само в историята на Народното събрание, но и ще остане като наследство за българските деца.

Този ден, в който хиляди деца ще бъдат поздравени. Ден, в който ще бъдат организирани музикални, танцови, културни и спортни прояви и събития. Ще бъдат раздадени подаръци, лакомства и торти.

Ние, възрастните, ще декларираме, че най-святото, най-ценното богатство на една държава - това са децата. Този празник ще е повод още веднъж да си припомним Женевската конвенция за правата на детето. "Гладното дете -да бъде нахранено, болното - лекувано, недоразвитите -да бъдат насърчени, заблудените деца -да бъдат вразумени, сираците и изоставените- да бъдат подпомогнати и прибрани. Детето да бъде подготвено да може да изкара прехраната си"...

Днес, на този празник, от трибуната на Народното събрание ние призоваваме да направим най-важното – да отговорим на въпроса: Направихме ли всичко за децата на България?

Фактите казват  – НЕ.

Децата на България са изправени пред риск от социална изолация, бедност и неграмотност. Относителният дял на бедните български деца е 32% и това са 380 хиляди българчета. 50% от българските деца не ходят на почивка, 43% не спортуват, 33% от децата ни нямат подходящо място за учене, нито къде да пишат домашните си; за 35% българчета покупката на книга е невъзможна, 31% от българските деца не могат да си позволят ежедневно плод или пресен зеленчук.

 

В България има не само бедни, но и необразовани деца. Само през учебната 2015/2016 година 16 000 деца са отпаднали от образователната система.

Не сме успели да гарантираме адекватно здравеопазване на децата си. Показателни са два примера:

-       За последните 10 години дори не се води статистика колко деца са починали от употреба на наркотици;

-       Заболеваемостта от активна туберкулоза сред децата до 17-годишна възраст е 14.4 на сто хиляди.

Тази тревожна статистика може да продължи. Защото тя е отражение на всичко, което не сме направили за децата си.

Ние, народните представители от Парламентарната група на „БСП за България”, призоваваме:

Българските деца се нуждаят от нашите единни и упорити усилия, защото заслужават живот, различен от настоящата мрачна действителност.

Обръщаме се към народните представители от всички парламентарни партии, към всеки български политик – да подкрепим въвеждането на Детската гаранция, която ще гарантира правата на децата за адекватно здравеопазване, образование, достъпни грижи за тях и прехрана. Скандално е, че има деца, които си лягат гладни. Деца, които не могат да отидат на детска градина и да получат достъпно здравеопазване. Детската гаранция означава европейски фонд, като част от Европейския интегриран план за борба с детската бедност.

Днес, на празника на децата, се обръщаме към народните представители от управляващата коалиция - покажете, че сте загрижени за всички деца на България. Когато обсъждате бюджета, когато взимате заеми, които ще връщат децата ни, когато раздавате богатствата на България на концесии – мислете не само за своите деца, а за българските, всички деца на България.

 

Нека всички покажем, че не само на 1 юни си спомняме за отговорността си пред децата и:

Ø Да гласуваме в следващия държавен бюджет 4% от БВП да отидат за образованието им.

Ø  Да въведем 1 учебник на предмет и така да освободим средства от семейния бюджет за здравословна храна, спорт и култура за децата.

Ø  Да насочим средствата на държавата само към държавните и общински учебни заведения, за да гарантираме качествено образование за всяко дете, независимо от финансовите възможности на родителите му.

Децата имат нужда от нашата грижа всеки ден от годината. Те трябва да са здрави, нахранени, облечени, да могат да играят, да спортуват, да се занимават с музика, да рисуват, да танцуват. Трябва да им гарантираме качествено образование. Да им осигурим шанс за развитие и за работа в България.

Те са най-ценния капитал на България. Нека да ги поздравим и да бъдем достойни за тях.