Антон Кутев: ГЕРБ са одобрили 17 искания за смяна на статут на земя

Фев 15, 2010 Новини БСП 0 1204

ГЕРБерът Емил Димитров направил заменки за 0

ГЕРБерът Емил Димитров направил заменки за 0.68 лв./дка

 

Миналата седмица пуснахме питане до министър Найденов има ли променени статути на земя, откакто ГЕРБ управлява, обяви секретарят на ИБ на БСП и депутат от ПГКБ Антон Кутев в сутрешния блок на БНТ. По думите на народния представител се оказало, че са постъпили 23 броя искания за промяна на предназначението на земеделски земи, които са придобити от физически и юридически лица. От тях са били удовлетворени 17, а останалите 6 все още не са разгледани.

Опонентът на Кутев в студиото на БНТ Емил Димитров от ГЕРБ настояваше, че проблемът със заменките е морален казус. Ако тук стои въпросът за моралния казус дали промяната на статута на земята съществува, законно ли е? Ако е законно, законът е нарушен включително от министър Найденов, обяви депутатът от левицата.

Антон Кутев коментира, че самият Емил Димитров е направил две замени, съответно за 940 дка за 12,50 лв./дка и 11 дка за 0,68 лв./дка. Секретарят на БСП беше категоричен, че Димитров няма право да говори за морал, защото е поискал смяна на статут на заменени от него терени след като е гласувал „за" мораториума върху смяната на предназначението на заменени земи. Според Кутев депутатът от ГЕРБ е поискал промяната няколко седмици след като е гласуван въпросният мораториум.

Емил Димитров настоя, че Кутев е гласувал „за" заменките, направени в Столична община, докато е бил общински съветник. 

Аз съм гласувал само за определени заменки, които между другото са внесени от Бойко Борисов, коментира секретарят на ИБ. Той даде пример със заменка, която е за 360 квадратни метра, в съсобственост с общината. За размяната са платени 43 хил. лв. Ако вие бяхте платили вашата земя по същия начин, трябваше само за 11-те дка да дължите два милиона и половина, а за 900-те дка някъде около 50 милиона, каза Кутев на народният представител от ГЕРБ.

По повод законността на заменките социалистът заяви: „Аз не мога да твърдя, че всички тези замени са правени, както трябва и смятам, че прокуратурата трябва много сериозно да ги провери."