Управляващите превръщат България в склад за ГМО

Фев 12, 2010 Новини БСП 0 1747

БСП настоява вместо мораториум да има предпазна клауза, дерогация за всеки един конкретен вид, упоменат в Закона за ГМО

БСП настоява вместо мораториум да има предпазна клауза, дерогация за всеки един конкретен вид, упоменат в Закона за ГМО. Това обяви председател на Съвета по околна среда и климатични промени в НС на партията Атанас Костадинов. Той допусна, че най-късно до една година ще бъде отменен въведения от ГЕРБ мораториум върху ГМО. „Тогава ще лъснат истинските мотиви на управляващите да въведат по най-бързия възможен начин ГМО в България", предупреди Костадинов. Той обясни, че мораториумът за ГМО е обща забрана, каквато не се допуска от европейските директиви и регламенти. По тази причина социалистите настояват за задействане на предпазна клауза от ЕС, както и за различен подход в закона за отделните култури.

Левицата е против разпространението на ГМО у нас и се обявява за рестриктивен режим за ГМО в контролирана среда. „Искаме учените, които консултират промените в закона, да подпишат декларации за конфликт на интереси", каза още Костадинов. Според него и 15-те учени са пряко зависими от финансиране по линия на ГМО изследвания и това е класически конфликт на интереси.

Председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев и зам.-председателят на организацията Трендафил Величков раздадоха картички за Свети Валентин на депутатите от ГЕРБ в парламента. На картичката има генномодифициран картоф с форма на сърце.

Инициативата е част от протеста на младите социалисти срещу ГМО. Картичката е придружена от декларация на Младежкото обединение против приетите на първо четене промени в Закона за генномодифицираните продукти.

Пълен текст на Декларацията може да намерите ТУК