БСП иска отчет за реалното състояние на Община Сливен

Групата на БСП най-вероятно няма да приеме отчета за изпълнението на бюджет 2009 на Община-Сливен на заседанието на Общинския съвет идната седмица

Групата на БСП най-вероятно няма да приеме отчета за изпълнението на бюджет 2009 на Община-Сливен на заседанието на Общинския съвет идната седмица. Според председателя на групата Мартин Славов, за поредна година се предлага отчет, който не съответства на реалното финансово състояние на общината, и че се прикриват факти, свързани със задлъжнялостта й. Изразходването на средствата по целевия кредит от 22 млн. лв. също е свързано със сериозни нарушения и нецелево разходване.

„Един от основните мотиви на кмета за искането на този кредит, беше спешната нужда от средства за изграждане на канализация и отводняване на кв. „Речица", допълва Славов. Лечков твърдеше, че има пълна проектна готовност, липсвали само пари за изграждането. На самото гласуване през 2007 г. в залата на Общинския съвет присъстваха десетки граждани от квартала, с надежда, че най-после ще се сдобият с тази дългоочаквана придобивка. Какво се случва 2 години по-късно? Парите от кредита са усвоени. От планираните 7 млн. лв. за кв. „Речица" са похарчени 146 хиляди лв. за изготвяне на проект /?!/, който уж беше готов, и нито стотинка за канализацията в квартала", каза още председателят на групата съветници.

В понеделник ще бъде свикано съвместно заседание на Изпълнителното бюро и групата общински съветници от БСП за обсъждане на позицията по изпълнението на бюджет 2009 и проекта за бюджет 2010. На заседанието са поканени експерти от различни области. Целта е да се направи сериозен анализ на всички икономически показатели на общината, тъй като по мнение на експерти в и извън БСП, община Сливен дефакто е във фалит и с всяка изминала година неплатежоспособността й се увеличава, но е прикривана документално от общинската администрация.