ГЕРБ не могат да бъдат морален коректив за замените

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров не може да бъде моралният коректив и човекът, който ще показва колко грешни са замените на предишната власт

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров не може да бъде моралният коректив и човекът, който ще показва колко грешни са замените на предишната власт. Това заяви народният представител от Коалиция за България и секретар на БСП Антон Кутев. Според Кутев Димитров се опитва по всякакъв начин да отклони вниманието от факта, че е участвал в две фирми, свързани със заменки - „Експрес-турс" и „Медикет". Едната от замените - 11 декара в Несебър е в пълно нарушение на мораториума, който самият Димитров е гласувал. Кутев обясни, че на 3 септември влиза в сила мораториума за промяна на статута на земите, които са придобити при замени. Общинският съвет променя статута на тези 11 декара на 30 септември, тоест 27 дни, след като мораториумът е в сила. Депутатът от левицата добави, че има и решение на областния управител на Бургас, който казва, че не може да намери доводи за незаконосъобразност на този акт. "Става дума за политици от една и съща политическа сила, които участват в процеса на замени, при това против собствените им мораториуми", възмути се Кутев. Според секретаря на БСП в случая става дума не само за некомпетентност на областния управител, но и за политически интереси, които защитават икономически интереси. Кутев беше категоричен, че напълно неоснователно е била сатанизирана ролята на БСП и Тройната коалиция в драмата със заменките.

В парламента депутатите от левицата раздадоха писмен отговор, подписан от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Въпросът на социалистите е: Колко заведени искания има за извършване на промени в предназначението на земеделски земи, придобити от физически и юридически лица, чрез замяна със земеделски земи - частна собственост и колко от тях са удовлетворени в периода от 27 юли 2009 г. до 2 февруари. Министърът е отговорил, че в комисиите по чл. 17 от Закона за опазване на земеделските земи са постъпили общо 23 броя искания за промяна на предназначението на земи чрез замяна със земи от държавния поземлен фонд от които 17 броя са решени положително, а 6 не са разглеждани.