Приватизацията на болници, която готви правителството, ще остави 1/3 от българите без право на здравни услуги

ПГКБ ще предложи ясни критерии за обявяване на защитени от закриване болници   Приватизацията на болници, която готвят управляващите, ще остави 1/3 от населението без право на здравни услуги

ПГКБ ще предложи ясни критерии за обявяване на защитени от закриване болници

 

Приватизацията на болници, която готвят управляващите, ще остави 1/3 от населението без право на здравни услуги. За това предупредиха депутатите от Коалиция за България, позовавайки се на интервю на министъра на здравеопазването Божидар Нанев за агенция "Ройтерс". В интервюто на министъра ясно се идентифицира целта на реформата - приватизацията на българското обществено здравеопазване. Според председателя на ПГКБ Сергей Станишев от здравното ведомство са се опитали да „замажат" казаното от министъра, оправдавайки се с „грешка в превода". Лидерът на социалистите изтъкна, че  тези частни болници и фондове, към които очевидно се върви, ще лекуват около един милион здрави и състоятелни българи за сметка на останалите шест милиона граждани.

„Ако при управлението на сините те реализираха приватизация на икономиката, сега правителството на ГЕРБ осъществява приватизация на публичния сектор", коментира Станишев. По думите му здравната реформа, която ще прави новото правителство, не е планирана и няма никаква стратегия. Станишев посочи, че предишното правителство е вложило около 500 млн. лв. във финансиране на болнична инфраструктура, купени са около 450 нови линейки и са увеличени заплатите на работещите в сектора с около 40-50%.

Социалистите остават на позицията си, че здравните услуги са приоритет на държавата. Те настоява част от резерва на Националната здравноосигурителна каса, оставен от предишното управление, близо 800 млн.лв., да бъде размразен и използван за подобряване на качеството на здравеопазването.

Депутатите от левицата обявиха, че ще предложат ясни критерии за обявяване на защитени от закриване болници. Сергей Станишев съобщи, че „Коалиция за България"е събрала необходимите подписи за питане до Конституционния съд във връзка с промените в Закона за здравното осигуряване.

По повод замените на гори бившият премиер заяви, че не може да приеме тезата, че всяка една замяна е престъпление. „Не може да бъде престъпление нещо, което е правено в рамките на българското законодателство", отбеляза Станишев. По думите му тези, които твърдят, че всяка замяна е престъпление, в това число министър-председателят, трябва да отговорят престъпник ли е неговият народен представител Емил Димитров, чиято фирма е извършила най-голямата замяна на гори през 2009 г. от 900 дка.

По повод на промените в Закона за генетично модифицираните организми, Станишев заяви, че БСП е против тези изменения, които отварят широко вратата за ГМО в България.