Бойко Борисов като премиер е длъжен да защити българския интерес и да не манипулира кореспонденцията с ЕС за вътрешнопартийни цели

Правителството се опитва да отклони вниманието от заплахата да спре Програмата за развитие на селските райони, по която ще бъдат загубени 3,5 млрд

Правителството се опитва да отклони вниманието от заплахата да спре Програмата за развитие на селските райони, по която ще бъдат загубени 3,5 млрд. евро. Това заяви в парламента председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. По думите му управляващите предпочитат занимават обществото с писмо, от което не произтичат конкретни ефекти. Лидерът на БСП обясни, че в писмото на ЕК, което Бойко Борисов публично размахва, се иска само информация. Брюксел очаква от правителството да даде аргументи, че извършваните замени не са форма на държавна помощ. Лидерът на БСП беше категоричен, че аргументите са на лице, а министър-председателят и правителството трябва да ги предоставят, за да не пострадат интересите на страната. „В писмото не се говори за санкция", категоричен беше Станишев.

Бившият премиер изтъкна, че предишното правителство е предоставило подробна информация по темата със замените. Станишев обясни, че става въпрос за суапова сделка, която не представлява държавна помощ, а стойността на терените се променя не в резултат на решение на правителството, а въз основа на решение на местната власт. „Областната управа само потвърждава дали това е законосъобразно, а не целесъобразно", добави лидерът на БСП. Той напомни, че предишното правителство е променило действащото законодателство и е забранило замените като начин на взаимоотношение между държавата, общините и частния бизнес.

Станишев призовава премиера Борисов да не се спекулира с подобни теми като заменките, защото в противен случай той показва, че не е излязъл от ролята на опозиционен лидер и не изпълнява свое основно задължение. Според лидера на БСП в дадения случай някой заради някакви интереси пише доноси срещу България и ЕК, която естествено трябва да отстоява принципите на конкуренцията започват да проверяват въпроса.

Бившият премиер изтъкна, че до предишното правителство са отправяни писма от ЕК, в които се повдига въпросът за евентуални санкции към България поради липсата на система за управление на отпадъците в Столична община. Този въпрос обаче никога не е използван от правителството политически за удари срещу опонентите. „Предишното българско правителство отстояваше да не се налагат санкции заради лошото управление на отпадъците в Столична община", каза Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза, че начинът на управление на сегашното правителство все повече се превръща в антикризисен ПР, който с писма от ЕК, хвърляне на медийни бомби и атрактивни неща, се стреми да отвлече вниманието от неща, които засягат ежедневието в България. Лидерът на БСП даде за пример здравната реформа  на управляващите. По думите му начинът, по който тя се провежда, води до ликвидация на огромен брой болници и пряко засяга интересите на 1/3 от гражданите на България. Показателен за политиката на управляващите е и Законът за ГМО. „Под благовидния претекст на хармонизация на българското законодателство с европейското се прокарват лобистки интереси, които отварят пътя на генномодифицираните организми в българското селскостопанство", коментира Станишев.