Коалиция за България настоява да бъде оттеглен законопроектът за генетично модифицираните организми

Фев 03, 2010 Новини БСП 0 1131

  Коалиция за България настоява да бъде оттеглен законопроектът за генетично модифицираните организми

 

Коалиция за България настоява да бъде оттеглен законопроектът за генетично модифицираните организми. Българският премиер не познава не само европейския контекст, но и българската специфика, обясни пред журналисти в Народното събрание депутатът от левицата Атанас Костадинов. По думите му няма нищо общо между писмото от  Европейската комисия и стартиралата процедура и мотивите, с които Бойко Борисов е разпоредил законопроектът да бъде внесен в парламента.

            Костадинов попита как се вписва идеята за "Зелена България" с отварянето на входна врата за генетично модифицираните организми. Според депутата от левицата това са абсурди, несъстоятелни твърдения, които в средносрочен план ще доведат България до страна от развиващия се свят.

            Според Петър Курумбашев  законопроектът за ГМО е класически пример за прокарване на лобистки интереси под маската на хармонизация с европейското законодателство. Депутатът изтъкна, че това се случва за 5-ти или 6-ти път в този парламент и затова въпросът е дали се приемат закони за пред Европа и дали те ще бъдат други в България.  От левицата питат и дали подписът на Борисов стои под подписа на вносителя, както и докога ще продължава практиката на внасяне и оттегляне на законопроекти.

            От левицата искат да знаят кога заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева е била честна към избирателите си - когато през 2005г. е внесла предложението за 30-километровата зона или днес, когато убеждава, че тази зона трябва да отпадне.

            От Коалиция за България определиха като цензура върнатото от председателя на НС Цецка Цачева питане към премиера от Корнелия Нинова и Петър Курумбашен  относно възлагането на проверка на ДАНС за конфликт на интереси по време на визитата на Божидар Нанев в САЩ.