БСП ще обжалва пред Върховния административен съд решения на Здравната каса

Янр 31, 2010 Новини БСП 0 1697

Здравната реформа на правителството е  геноцид спрямо българския народ   Правителството води съзнателно между 150 и 200 болници към фалит

Здравната реформа на правителството е  геноцид спрямо българския народ

 

Правителството води съзнателно между 150 и 200 болници към фалит. Ако това не се спре сега, после ще бъде късно. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев по време на семинара на парламентарната група на левицата в Хисар.Според лидера на социалистите има нужда от реформа и преструктуриране на здравния сектор, но това което се прави от управляващите е пълна авантюра и геноцид спрямо българския народ. Станишев изтъкна, че правителството обрича една  трета от българите на липса на достъпна, достатъчна и качествена медицинска помощ. Според лидера на БСП за тази година в сравнение с 2009г. се очертава недостиг от 500 млн.лв. за болничната помощ. 350 млн.лв. липсват в бюджета на НЗОК и 150 млн.лв. са платените средства за миналата година.  „Това е дупката, която се е отворила от политиката на правителството и стремежа на всяка цена да има бюджет, максимално близък до балансирания", обясни бившият премиер.

По думите на Станишев най-лесното решение, което управляващите са намерили, е да закриват болници. „Тази политика противоречи на конституционни принципи. Настояваме незабавно да спрат действията, които се предприемат", заяви лидерът на БСП. Той обясни, че в момента не се сключват договори с болници или се сключват договори за намален брой здравни пътеки, което обрича здравните заведения на фалит след няколко месеца. По думите на Станишев тази дейност се извършва без законово основание, защото промените в критериите се извършват с  писмо от НЗОК. „Тези критерии са незаконни. Това противоречи на Националния рамков договор", категоричен беше Станишев. Той обяви, че БСП ще обжалва писмото пред ВАС. „Ще намерим начин да обжалваме и пред Конституционния съд", добави лидерът на социалистите. По думите му волунтаристичният подход на правителството може да доведе до необратими последици. „Единственият път е натиск от страна на гражданското общество", каза още Станишев.

Евгений Желеев обяви, че ПКГБ ще излезе със законодателна инициатива, която предвижда държавата да определи брой здравни структури - „защитени болници". Предложението на левицата предвижда държавата да поеме ангажимента да финансира тези структури на базата на ясни здравни и демографки показатели. „Целта е да се гарантира достатъчността и достъпността до здравни услуги във всяка една точка на страната", обясни Желев.

Сергей Станишев напомни, че до сега държавата извън бюджета на НЗОК е финансирала болници, които не са отговаряли финансово на критериите  за една болница и са били на загуба. Тези заведения обаче са важни за териториите, където се намират и за хората, живеещи там. „Има достатъчно добре разработени критерии. Нашите депутати ще изготвят предложение в диалог с НСОРБ и синдикатите", добави Станишев.  Лидерът на БСП напомни, че предишното правителство е въвело статута на т.нар. „защитени училища" при преструктурирането на училищната мрежа. „Това е ангажимента на европейската социална държава. Същият този ангажимент настояваме да бъде приложен и по отношение на лечебните заведения", каза бившият премиер.

Емил Райнов предупреди, че в дългосрочен план районите, в които се закриват болници, ще започне обезлюдяване. „Ако хората от тези места трябва да разчитат на хеликоптери, става страшно", коментира Райнов по повод идеята на здравния министър.

Според социалистите важен приоритет в политиката на държавата трябва да бъде и заетостта, като за целта се насочи сериозна сума в тази сфера. „Нямаме никакви намерения да пращаме бабите да спасяват кризата, а точно обратното", заяви Емилия Масларова.По думите й всяка инвестиция, насочени към активни мерки на пазара на труда, стабилизира интелектуалния и производствен капацитет на нацията. „Това значи средства за запазване на работни места, за намалено работно време, за мобилност на работната ръка и сигурност на регионите, които има опасност да останат в критична ситуация", обясни Масларова. Тя определи като заблуда разбирането, че еврофондовете са разковничето за спасяването на пазара на труда. „Държавният ангажимент е изключително важен", категорична беше Масларова.

Според социалистите в периода на криза е важно да се насочат ресурси за запазване и  стабилизиране на пазара на труда и към социалната инфраструктура, която ще създаде нови работни места и ще оживи икономиката. От левицата предлагат когато работодател наеме безработен за една година, обезщетенията за безработица или социалните помощи на безработния да се предоставят на работодателя , а осигуровките да се плащат от държавата.

„Не приемаме да се подхожда към идеята за пенсионна реформа в период на криза", заяви Емилия Масларова. По думите й обществото не е готово за това. Депутатът от левицата обясни, че само преди месец е приключило увеличаването на пенсионната възраст за жените. От друга страна цели поколения по време на прехода са останали дълго време безработни, а сивата икономика е била на високи нива и хората не са били осигурявани.

От левицата се обявиха против увеличаването на пенсионната възраст от 2012г., намаляването на осигурителните вноски, премахването на този етап на швейцарското правило, неглижирането на цели съсловия. „Какво ще стане с пенсиите на селско стопанските труженици? Ясно ли е, че 850 000 души получават пенсии по първа и втора категория и 440 000 са пенсионерите с инвалидна пенсия?", попита Масларова.

Социалистите не приемат увеличаването само на осигурителните вноски на нискодохосдните групи,  без да се увеличава максималният осигурителен доход. Не приемат и социални плащания да се изплащат от държавното обществено осигуряване. От БСП настояват да продължи да се стимулира работата в надпенсионна възраст. Масларова изтъкна, че програмният и финансов цикъл на европейската общност започва от 2014г., и избраната от правителството 1012г. по думите й е произволна и не е целесъобразна.

От БСП определиха като недопустимо в условията на криза да се намалява държавният ресурс, предвиден за хората, изпаднали в беда. Сергей Станишев изтъкна, че официалната прогноза на правителството за безработицата е 11.4%, докато прогнозата на синдикатите и работодателите са по- високи. БСК например предвижда 20% безработица. При тези условия правителството намалява три пъти средствата по Националния план по заетостта в сравнение с 2009г. Лидерът на БСП предупреди, че десетки хиляди българи ще останат без поминък през тази година, губейки работа и не получавайки подкрепа от държавата. „Тази политика е абсурдна, когато 2010г. е обявена за европейска година на борбата срещу бедността. Отдалечаваме се от европейските стандарти", заяви Станишев. Социалистите настояват финансирането на Националния план да бъде поне на миналогодишното ниво - 190 млн.лв. 

По думите на бившия премиер управляващите подчиняват икономическата и финансовата си политика на максимално балансирания бюджет. „Това не може да бъде самоцел. Ако в резултат на тази политика се стигне до тотален срив в сектори като здравеопазване, ако реформи в БАН и други области се мотивират само от фискални мотиви, това е отказ от държавност, липса на стратегическа визия и обслужване на частни интереси", заяви Станишев. Лидерът на БСП изтъкна, че  месец след приемането на бюджета за 2010г. правителството промени икономическата прогноза в посоката, за която Коалиция за България говореше в своите предложение за второ четене на законопроекта. Според Станишев заради по- добрата икономическа прогноза, държава би трябвало да разполага с допълнителни приходи поне от 600 млн.лв.  Според левицата тези средства трябва да се насочат към политики, които ще спомогнат страната ни да излезе от икономическата криза.

Социалистите предлагат да бъде подкрепена реалната икономика и да бъдат защитени работните места на хората чрез средства от Банката за възстановяване и развитие. „Задължение на правителството е да се разплати за извършените дейност", заяви Сергей Станишев. Той призова управляващите да забравят безумните идеи на Симеон Дянков и да прекратят рекетирането на бизнеса. „Правителството води политика на отказ на държавата от ангажименти в здравеопазването, социалното подпомагане и икономическата сфера. Върви процес на отказ от държавност и нарушаване на основни конституционни принципи", каза в заключение лидерът на БСП.