Сергей Станишев: Борисов да освободи още трима министри заради некомпетентност

Янр 26, 2010 Новини БСП 0 1623

Правителството управлява с лъжи и създава опасност за живота на българите   Правителството управлява с неистини, некомпетентно и създава жизнени проблеми на българските граждани

Правителството управлява с лъжи и създава опасност за живота на българите

 

Правителството управлява с неистини, некомпетентно и създава жизнени проблеми на българските граждани. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на БСП. Лидерът на социалистите коментира предстоящото гласуване на промените в правителството. По думите му те са резултат от най- големия външнополитически и европейски провал на управляващите - оттеглянето на Румяна Желева като кандидат за еврокомисар. Лидерът на БСП определи като пълна некомпетентност процедурата по номинация на българския еврокомисар. Според Станишев това показва непознаване на начина на функциониране на Европейския съюз, Европейската комисия и на Европейския парламент. Бившият премиер коментира още, че в резултат на действията на правителството България получава най- слабия ресор в ЕК, а самото оттегляне на Желева е закъсняло.

Станишев отрече и появилите се спекулации, че социалистите са искали проверка на агентурното минало на новия кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиев. „Ние определяме хората и съответно нашето отношение към тях съобразно тяхната компетенция и способността да реализират една или друга функция", заяви Станишев. По думите му Георгиева има много по- сериозни управленски и експертни качества, отколкото досегашният кандидат. Председателят на БСП заяви, че Коалиция за България няма да подкрепи промените в правителството.

Лидерът на БСП беше категоричен, че действията на управляващите не отговарят на дневния ред на хората. В противен случай премиерът Борисов би трябвало да поиска на първо място смяната на финансовия министър Симеон Дянков. Той по думите на Станишев е наложил през тази година един бюджет, който е неадекватен на реалните проблеми. „Дянков е идеолог на всички основни проблемни реформи", категоричен беше бившият премиер. За пример Станишев даде авантюристичната идея на управляващите да закриват болници, което ще причини огромни проблеми за здравето и живота на българите. Лидерът на БСП напомни и силовата реформа в областта на науката и по отношение на една автономна институция, каквато е БАН.

Според Сергей Станишев премиерът Борисов би трябвало незабавно да освободи и министъра на здравеопазването Божидар Нанев. Според лидера на БСП случващото се в неговия ресор създава гигантски проблеми на близо 1/3 от българите, които се обслужват в малките общински болници. „Намерението на управляващите да се закрият повече от 140 болници е авантюра, която не може да се приложи без огромен риск за здравето на хората", добави Станишев. Лидерът на БСП напомни, че за болнична помощ са планирани около 350 млн.лв. по- малко, отколкото миналата година. Според бившия премиер проблемът се задълбочава, след като през януари се плати за ноември месец миналата година - средства, които се изяждат от бюджета на НЗОК през тази година. „Настояваме да се отменят незаконните по същество изисквания на НЗОК към болниците като критерии за сключване на договори", каза още Станишев.

Социалистите смятат, че своя пост трябва да напусне и министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Станишев определи като кризисен пиар обвиненията на министъра и на премиера от неделя, че предишното правителство е крило писма от ЕК.  „Правителството получи предупреждение от ЕК за спиране на средства по Програма „Околна среда", изтъкна лидерът на БСП. По думите му аналогични проблеми съществуват и в други програми - „Транспорт" и „Регионално развитие". Станишев заяви, че в писмото от ЕК се посочва, че България се представя добре от гледна точка на контрактуване и проблемите, които произтичат сега се дължат най- вероятно на лошо управление на финансовите потоци. „Цялата тази мелодрама със скритото писмо е лъжа, казана от премиера и от министъра на околната среда", посочи Станишев. Той напомни, че по проблемите във водния сектор предишното правителство е предприело конкретни мерки.

В писмото от ЕК се казва още, че по два проекта - АМ „Тракия" и заводът за столичните отпадъци, не са пуснати фишовете до ЕК.  „Това е първото условие, за да се получи европейско финансиране", обясни лидерът на БСП. Според Станишев заявката за назначаването на Илиян Михов е начин да се отвлече вниманието от скандала около кандидатурата на българския еврокомисар. „Хвърляме една бомба, за да прикрием нещо друго. Случаят със скритите писма е същият", категоричен беше лидерът на БСП.

Председателят на Съвета по околната среда и климатичните промени на НС  на БСП Атанас Костадинов изтъкна, че всички проекти в сектор „Околна среда" над 25 млн. евро и в „Транспорт" над 50 млн. евро директно се одобряват от ЕК. „За съжаление българското правителство до момента не е подало апликационна форма", заяви Костадинов.

Секретарят на БСП Корнелия Нинова припомни, че при обсъждането на бюджета БСП е поставила въпроса за използване на част от резерва в бюджета на НЗОК. „Държавата в момента е най-некоректния работодател като не плаща вноските на работещите и отежнява ситуацията в здравеопазването", изтъкна Нинова. По думите й писмото на НЗОК до болниците, в което се изисква да има по двама специалисти по всяка специалност е незаконосъобразно.

Председателят на Съвета по местно самоуправление и регионална политика Димчо Михалевски изтъкна, че в 27% от общините няма нито един пункт за разпространение на винетни стикери. По думите му са осигурени само 16% от точките, в които през миналата година са се разпространявали стикерите. Михалевски добави, че към момента пунктовете са около 700, а в периода от 2006 до 2009 година пунктовете са били около 4400. Той обясни, че дори и пунктовете за разпространение на винетките да нараснат на 2 хил. броя, това ще е 45% от досегашното покритие. „Голяма част от българите ще трябва да правят допълнителни разходи, за да си закупят винетки. Новата цена на винетките е плюс 1 туба бензин", обясни Михалевски. Според него МРРБ прехвърля разходите от разпространението на винетките към гражданите, което ще им струва минимум от 15 млн. лв. годишно. Михалевски изтъкна, че премиерът Борисов мълчи относно отвореното писмо, което БСП му изпрати с конкретни въпроси за конфликт на интереси.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>