Деница Златева: Отговаряно е на всяко едно писмо, което е пристигало от ЕК

Янр 24, 2010 Новини БСП в медиите 0 1838

  Отговаряно е на всяко едно писмо, което е пристигало от Европейската комисия, предприемани са съответните действия и това може да се проследи като се попитат и съответните колеги, които работеха в управляващите органи

 

Отговаряно е на всяко едно писмо, което е пристигало от Европейската комисия, предприемани са съответните действия и това може да се проследи като се попитат и съответните колеги, които работеха в управляващите органи. Друг е проблемът, че като влезе на власт това правителство голяма част от водещите специалисти в управляващите органи бяха принудени да напуснат, сменени, уволнени. Това е един от проблемите, който се споменава в новото писмо от 8 януари на г-н Дирк Анер. Така че за мен тези обвинения са несъстоятелни. Това каза пред Агенция "Фокус"Деница Златева от БСП, която бе съветник на вицепремиера Меглена Плугчиева в Кабинета „Станишев". „За мен е много странно, че 6 месеца след като стъпиха в длъжност от новото правителство сега откриват, че видите ли предишното правителство в началото на миналата година е укривало писма", отбеляза тя. По повод твърдението на премиера Бойко Борисов, че това е саботаж срещу кабинета на ГЕРБ Златева каза: „Странно е за мен февруари месец миналата година ние да саботираме работа на ново правителство, незнаейки кой ще бъде на власт. Тези обвинения са несериозни. Това показва за пореден път невъзможността на сегашното правителство да се справя с проблемите и да търси вината в предишното".
Тя добави, че в сектор „Околна среда" са предприети значителни действия в края на мандата на предишния кабинет, които са намерили и законодателен израз в Закона за водите. „Има кореспонденция между тогавашния вицепремиер г-жа Плугчиева и г-н Дирк Анер. Тази кореспонденция е оставена. Копие от нея имат, както в МОСВ, в МРРБ, в екипа на г-жа Плугчиева или частта от екипа, която остана, тъй като една част също бяха уволнени. Така че тези обвинения са несъстоятелни. И аз бих призовала правителството наистина да си свърши работата, а не да търси вината само в бившите управници. Времето минава и някак си ставаме смешни всички ние като българи", каза Златева. Тя обясни, че всички писма, които са били адресирани до вицепремиера Плугчиева са били надлежно оформяни, по тях е имало движение, имало и отговор към комисията. Даже ние си поставихме за цел да реагираме на всяко едно писмо в много кратки срокове, добави Златева.
Тя призова сегашното правителство да каже кои писма са укривани и кои липсват. Златева добави, че във всяко министерство има деловодство и може да се проследи пътят на писмата. Тя коментира още, че писмата се обработват не от политическите органи на министерствата, а от администрацията. „Искрено се надявам, че все някой от предишната администрация е оставен на работа и може да даде отговор какво се е случило с тези писма", каза Златева.
Какво са правили МОСВ и МФ през тези 6 месеца или това е поредната техническа грешка на новото правителство, попита Златева. „Бих призовала МОСВ, и г-н Борисов, и МФ да започнат да работят сериозно, а не да се оправдават", каза тя.