Десетки общински болници заплашени със закриване

Янр 22, 2010 Новини БСП 0 1183

Хиляди ще останат без достъп до медицинско обслужване   Заплашено е съществуването на десетки общински болници, повечето от които разполагат със съвременна апаратура и с лекари

Хиляди ще останат без достъп до медицинско обслужване

 

Заплашено е съществуването на десетки общински болници, повечето от които разполагат със съвременна апаратура и с лекари. Това заяви депутатът от ПГКБ Янаки Стоилов на брифинг в кулоарите на парламента. Според него проблемът е най-остър в Северозападна, Североизточна България и Родопите. Тази седмица приключва подписването на договори между РЗОК и болниците. В близките дни ще разберем кои от болниците ще бъдат ликвидирани, кои осакатени и кои ще могат да продължат пълноценно да извършват своята дейност, съобщи народният представител. По думите му ще се въведат допълнителни изисквания за брой специалисти по производни специалности, но липсват клинични пътеки за основни специалности като вътрешни болести.

Част от законовите промени в здравното осигуряване и предписанията на НЗОК са конституционно и законово оспорими, коментира още Стоилов. Според него е недопустимо под лозунга за високо качество на здравеопазването, голяма част от хората да се оставят без здравна помощ. Не бива финансовата целесъобразност от предприеманите мерки да стои по-високо от живота и здравето на стотици хиляди хора, добави депутатът. Той беше категоричен, че българските граждани и заетите в общинското здравеопазване не са подходящо опитно поле за поредните хаотични действия, наричани реформа. Народният представител прогнозира влошаване на достъпа до здравеопазване и драстично неравенство между гражданите в зависимост от това къде живеят. В по-бедните и отдалечени райони и сега размера на средствата за един болен е два-три пъти по-малък, отколкото този, който се изразходва в най-големите градове, каза той.

Според народния представител от левицата Драгомир Стойнев, когато се въвеждат пазарни принципи в сфери като здравеопазването може да има доста противоречив резултат. За управляващите резултатът е положителен, ако една клинична пътека се финансира с колкото се може по-малко пари. Само че положителен резултат за нас е когато даден човек е доволен от предоставената му медицинска помощ, когато даден човек живее, коментира Стойнев. Той изрази мнение, че за да има подобряване на качеството на услугите в здравеопазването е нужна по-голяма достъпност до лечение. Депутатът посочи няколко проблема, които възникват при закриването на общински болници - достъпността до медицински услуги на отдалечените места, как ще се прецени на кого ще се помогне при възникване на няколко инцидента в една община, големите разстояния до даденото болнично заведение, които могат да бъдат фатални при спешни случаи.

Би следвало да има повече ред и порядък в стъпките, които предприема правителството -  в крайна сметка се касае за живота и здравето на хората. Това каза по време на брифинга депутатът от ПГКБ Мая Манолова. Според нея освен, че е сбъркана философията на това т.нар. преструктуриране, което води до хаотично и масово закриване на общински болници, е сбъркана и технологията, защото първо се закриват лечебни заведения, а след това се разширява и укрепва спешната помощ.

Според Коалиция за България през тази година трябва да се вземат следните мерки в областта на здравеопазването: уточняване на медицинските стандарти; открит и широк диалог с медицинското съсловие, с общинските власти за приемане на регионални здравни карти; увеличаване на капацитета на спешната медицинска помощ; създаване на звена за неотложна медицинска помощ; коригиране на сегашните и въвеждане на изпълними изисквания от НЗОК; увеличаване на бюджетната субсидия за болниците в отдалечени и труднодостъпни райони.